Öt év múlva minden ötödik ember elhízott lesz a Földön
SZEMlélek 2020. március 06.

Öt év múlva minden ötödik ember elhízott lesz a Földön

2025-re a világ összes országát érintheti az elhízás betegség.

aa1_80.jpg

Az Elhízás Világnapja alkalmából a világ vezető elhízástudományi szervezeteivel együttműködésben a Magyar Elhízástudományi Társaság közös cselekvésre szólított fel az elhízás megfékezésében.
A jelenlegi világtrendek alapján 2025-re várhatóan minden ötödik ember elhízott lesz a Földön.
Az alacsonyan és közepesen fejlett országok mutatják a legintenzívebb növekedési trendet és legmagasabb előfordulást.

A kóros BMI (BMI > 30 kg/m2) globálisan évente mintegy 990 milliárd USD egészségügyi többletköltséget jelent, amely a világ egészségügyi alapjainak 13%-át teszi ki.
Az elhízás számos betegség kialakulásának rizikótényezője, növeli a legjelentősebb népbetegségek, így a diabetes, egyes daganatos és szívbetegségek előfordulását.
 
„A kormányok figyelmét ismételten felhívjuk a globális elhízásra, a beavatkozás prioritására, a korai kezelés és megelőzés jelentőségére, valamint az egészségügyi szolgáltatások fejlesztésére az elhízott betegek diszkrimináció mentes és megfelelő kezelése érdekében.
Az elhízást betegségként kell kezelnünk, amely sokkal komplexebb, mint első ránézésre tűnik – olvasható a szervezet honlapján. Sokak számára – köztük orvosok, egészségügyi szakemberek, egészségpolitikusok – még napjainkban is egyszerűen magatartásbeli problémának és egyéni felelősség kérdésének tartják. Ezzel szemben az elhízás krónikus, visszatérő betegség, kialakulása genetikai, pszichológiai, szociokultúrális, gazdasági és környezeti okokra vezethető vissza. Ennek megfelelően kell a globálisan mintegy 650 milló elhízásban szenvedő felnőttet és 125 millió elhízott gyermeket kezeljük."

(Forrás MTI/OS; fotó: pixabay)
süti beállítások módosítása