Énekeseket keresnek a beat-mise megszólaltatására a NEK-en
SZEMlélek 2020. március 06.

Énekeseket keresnek a beat-mise megszólaltatására a NEK-en

Több mint fél évszázada csendült föl először Szilas Imre műve, ami a kommunista diktatúra idején nagy visszhangot váltott ki.

aa1_79.jpg

Szilas Imre latin nyelvű Abonyi Beat-miséjének próbái kezdődnek március 7-én a törökőri Kis szent Teréz plébánián. A mise részletei az Eucharisztikus Kongresszuson hangzanak majd fel. A szervezők várnak jóhangú, lehetőleg kottaolvasó énekeseket, akik szívesen részt vennének a beat-mise megszólaltatásában. (Cím: 8. kerület, Kerepesi út 33.) A szombati próbára 15 órára várják a vállalkozó szellemű önkéntes kóristákat.

„Miért csak az ördögnek legyenek jó dallamai? - kérdezett vissza az öreg néger asszony, akit egykor a gospelek, spirituálék őskorában arról faggattak, hogy hogyan fér össze ez a zene a templomi áhitattal. Ezt vallja Szilas Imre, a ma már ugyancsak legendás beatmise szerzője. Csak 16 éves volt, amikor megírta a húsvéti miséjét, amelynek néhány dalát – például az Üdvözlégy Máriát, az Ó, Uram irgalmazz-t – ma is éneklik.

Akkoriban talán még senki nem sejtette, hogy néhány év múlva valóságos mozgalommá lesz a gitáros Isten-dicséret. De mire az lett, Szilas Imre már nem élt idehaza. 1970-ben egy zenekarral külföldre szerződött, ám társai magára hagyták: egy megbeszélt találkozóra nem jöttek el (azóta sem látta őket), elvitték hangszerét és ruháit is. S mivel akkoriban még az volt a szokás Magyarországon, hogy aki hazajött külföldről, azt elővették, ezért Szilas Imre Amerikában telepedett le bátyja és a chicagói magyar katolikus közösség segítségével – írta 2002-ben Mester Zsolt a plebiania.net oldalon.

Nem volt könnyű húszévesen egy idegen országban folytatni az életet, de az egyházzenéhez hű maradt: Los Angelesben egyházzenei doktorátust és orgonaművészi oklevelet szerzett. Ma is kórust vezet: komoly- és könnyűzenét is játszik a templomban, hiszen mindkettőt nagyon szereti - amit nagyon kevesen értenek. De ott, mint mondja, nem csinálnak ebből akkora ügyet.”

aa1_78.jpg

A zeneszerző Szilas Imre

„Szilas Imre 1967-ben mutatta be először saját maga komponált beat-miséjét, ami a magyar egyházzenei életben történelmi pillanat volt – emlékeztetett a Szolnok TV, amikor tavaly Abonyban ismét felcsendült a beat mise. – A rock and roll és a hagyományos egyházi dallamok még soha nem hallott fúzióját ismerte meg a közönség. Fogadtatása akkor nagyon megosztó volt.”

Ma már természetes, hogy a templomokban a könnyűzene eszközeivel is Isten felé fordulnak. A szeptemberi Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus hetében tehát alkalmi zenekar és kórus szólaltatja majd meg Szilas Imre művének részleteit, melyhez most lehet csatlakozni. Az előadáson várhatóan a szerző is jelen lesz majd.

(Fotó: youtube; ujmisszio.hu)

süti beállítások módosítása