A 90 éves „szegények szakácsa” főz a Rómában élő rászorulóknak
SZEMlélek 2020. február 25.

A 90 éves „szegények szakácsa” főz a Rómában élő rászorulóknak

Dino Impagliazzo úgy aprítja a hagymát, akár egy mesterszakács. Éppen egy egyszerű zöldséglevest készít, ám hűséges „vendégeinek” nagy része nem engedhet meg jobbat magának.

2020-02-24_3.pngA 90 éve ellenére is vidám Dino a római „szegények szakácsa” néven vált ismerté.

Hetente 3 napon ő és az általa alapított szervezet, a RomAmoR önkéntesei járják a piacokat és pékségeket olyan kiskereskedőket keresve, akik hozzájárulásukkal segítik megvalósítani Impagliazzo álmát; ételt adni a rászorulóknak.

Az egész 15 éve kezdődött el, amikor egy hajléktalan férfi a római vasútállomáson pénzt kért tőle, hogy vehessen egy szendvicset.

„Rájöttem, hogy talán jobb lenne, ha ahelyett, hogy vásárolnék egy szendvicset, készíthetnék is neki és az ott élő barátainak. Így kezdődött el a kalandunk.”-meséli.

Mára a RomAmoR önkéntesei a hét többi 4 napján megfőzik az ételt és a város különböző pontjain, a vasútállomások közelében osztják ki azt.

„Egyre több embert szeretnénk bevonni az akcióba, hogy Róma olyan város legyen, ahol azt emberek szeretik egymást, érted?”-mondja, miközben egy professzionális konyhában készül a leves. „Ez a szolidaritás.”

Szombat esténként a Szent Péter téren osztanak ételt, hogy táplálhassák a növekvő számú hajléktalanságot, akik a környéken alszanak. Ferenc pápa ezen a helyen biztosított számukra orvosi ellátást és fürdőhelyeket.

Dino úgy fogott neki az álmának, hogy egy maroknyi nyugdíjassal osztott ételt a rászorulóknak. Mára az önkéntesek száma eléri a 300-at; fiatalok és idősek egyaránt nagy számban csatlakoztak az akcióhoz. Gyorsan eljutottak a szendvicsek készítésétől a meleg ételekig; ezeket először otthon, majd egy kolostorban, ma pedig egy teljesen felszerelt konyhában főzhetnek.

Dino kezdetben nem is gondolta volna, hogy kezdeményezése milyen sikeressé válik és mennyi embert mozgat meg. Sergio Mattarella, olasz elnök „korunk hőseként” nevezve őt.

Nem olyan rég, egy szombat este a Vatikán közelében voltak éppen, és 4 fő jelentkezett önkéntesnek.

„Örülök, mert sosem mondjuk senkinek, hogy ’Ma este nincs szükségünk rád.’”-mondja. „Akik pedig egyszer eljönnek, általában velünk is maradnak.”

Forrás:reuters.com

süti beállítások módosítása