Házasság hete zárása Csókay Andrással és Altay Daniellával
SZEMlélek 2020. február 21.

Házasság hete zárása Csókay Andrással és Altay Daniellával

A házaspár közös életük örömeiről, tragédiáiról, nehézségeiről beszélt a szombathelyi hallgatóságnak.

2916_9337_hazassag_hete_2020_02_07_nj-1.jpg

A sokak által ismert, kedvesen visszaköszönő bölcsességek és a szinte meghökkentő, új életigazságokra rádöbbenés estéje volt ez, amit a zsúfolt nézőtér lankadatlan figyelemmel hallgatott végig. Hihetetlenül őszintén beszéltek, kitárulkozásukkal lebilincselték a közönségét.

Már elöljáróban meglepetésben volt részünk: Csókay, aki tulajdonképpen tanúságtételre érkezett, azzal kezdte, hogy a lelkiismeret, a bennünk élő Krisztus hangja ugyanolyan tiszta a nem hívő emberben is, mint a hívőben. Cudar dolog is lenne – fogalmazott –, ha csak a keresztények találnának rá az igazságra.

Csak annyi a különbség, hogy aki hívő, könnyebben jut le a lélek mélységeibe. A továbbiakban kronologikusan, valóban „missziók”, különböző hatalmas életválságok láncolatából rajzolódott ki a Csókay házaspár életútja. Az egymás iránti elköteleződés, árulta el a sebész, náluk már tizenéves korban létrejött. Az a szenvedélyes szeretet, melynek alapja, hogy a másikban fel tudod ismerni Isten arcát – illetve, ha nem vagy hívő, a tökéletes teremtmény arcát, amely megunhatatlanná válik a számodra. De mielőtt még csöpögőssé válna a történet, mindjárt jön is az első pofon: Csókay 33 és 42 éves kora között engedett a gonosznak, kicsapongó, hűtlen lett.

És jött az első kérdés a sápadt arccal férje szavain csüngő Daniellához: hogy tudtál visszafogadni, hogyan tud működni a megbocsátó szeretet? Daniella válasza: éreztem, hogy szükségem van arra az emberre, aki előtte voltál, aki diákkorunkban az egy szelet házi süteményét is megosztotta velem. Volt mihez ragaszkodnom, jó párt alkottunk. Tudtam, hogy meg fogsz változni.
A tékozló fiúként visszatérő férj után a következő hatalmas csapás: későn született kisfiuk, Marci a tizedik születésnapján, Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepén a kerti tóba fulladt. András, lehetsz te a legjobb orvos, akkor se tudod újraéleszteni a fiút! – mondta magának. Itt csak a csoda segíthet… A csoda aztán el is jött később, igaz, másfél évig váratott magára. A fiút nem támasztotta fel, de a depreszszióba süllyedt apának elhozta a megnyugvást és a hitet abban, hogy egyszer átöleli még a fiút. – Ha mély kapcsolatban vagy a benned élő Krisztussal, eltűnik a tragédia, és sokkal magasabb hit szinten jössz ki a gyászból, mint előtte voltál.

Csókay András a vad ötletek embere. 26 évesen elkezdett orvosi egyetem, majd az afrikai missziók, s közben mindig ott a feleség, aki nem versenytárs, hanem segítő, aki a távolból is biztos hátteret ad a nehéz napokban. Majd eljutunk 2019-be, amikor András a bangladesi sziámi ikrek szétválasztására vállalkozott. A felkészülés hónapjaiban többször is ima közben, Jézus adta kezébe a szükséges idegsebészeti megoldást, majd végül a műtét ideje alatt is érezte több százezer hívő itthonról szálló közbenjáró imáját – mondta.

A csoportos odagondolás hatását a szociálpszichológia is hivatalosan elismeri! Daniella és a család a felkészülés hónapjai alatt – hát persze, már megint – viselte a terheket az egész nap dolgozó családfő mellett, a koponyákkal, ábrákkal, agyér-makettekkel teli lakásban. – Nem rendelhettük magunkat fölé a szenzációs műtét sikerének. Kölcsönadtuk neki azt az időt, és most visszavárjuk – mosolygott végül Daniella, igazi nászútnak nevezve azt az időt, amit most, a házasság hete rendezvényeire utazva együtt töltenek, gazdag beszélgetésekkel.

(Forrás: vaol.hu)

 

süti beállítások módosítása