Százéves üzenet - időutazás egy oklahomai iskolában
SZEMlélek 2020. február 05.

Százéves üzenet - időutazás egy oklahomai iskolában

Több mint száz éves kincset találtak nemrégiben az oklahomai Emerson Gimnáziumban a felújítás során.

regisuli2.jpg

Éppen az interaktív táblákat telepítették a tantermekbe, amikor az 1911-ben alapított iskola falain igazán érdekes leleteket találtak: a régi táblák alatt még régebbiek rejtőztek.

Az előbukkant táblák hajdanán nem lettek letörölve és épen maradt rajzok és feliratok kerültek elő. Az újonnan felfedezett táblák 1917 decemberében készültek, közvetlenül Hálaadás után - a pontos dátumot onnan tudjuk, hogy három helyen is megtalálták a táblán a dátumot, és mindegyik táblán látható pulyka.

regisuli4_1.jpg

Összesen négy teremben kerültek elő „időutazó” táblák  - ezeket azóta akrilüveggel védik, hogy ne sérüljenek meg.

- Ezeknek a tábláknak nagy jelentősége van az iskola számára. Olyan, mintha egy időkapszulába sétálnának: túléltek az idő próbáját és most olyan módon képviselik az iskolát, ahogy korábban senki sem hitte volna – mondta az Emerson Gimnázium igazgatója, Sherry Kishore.

- Olyan volt, mintha a tanár csak tegnap lépett volna ki a teremből - mondja Sherry Read matematika tanár, aki szerint az iskola régészeti lelőhely lett. - Igazán szórakoztató volt megpróbálni megfejteni néhány régi rajzot. Majdnem olyan volt, mint az egyiptomi hieroglifák.

A legnagyobb rejtély egy régi szorzókerék, de a táblákon olvasható néhány gyerek neve is, bár azt nem tudni, ők a jók vagy éppen a rendetlenkedők voltak.

regisuli10.jpg

Sherry Read szerint az 1917-es tanárok nem véletlenül hagyták érintetlenül a táblákat.

- Megható üzenet ez nekünk a múltból. Letörölhették volna a táblát másnapra, de inkább otthagyták őket, mondván: "Ez történt a mi időnkben."

A táblákat nem biztonságos mozgatni, ezért előfordulhat, hogy az oklahomai gimnáziumban az 1917-es táblakép a modern iskolai környezet része lesz.

(Forrás: eduline.hu)

süti beállítások módosítása