5000 válasz: Mit kell megváltoztatni az egyházban?
SZEMlélek 2020. február 05.

5000 válasz: Mit kell megváltoztatni az egyházban?

A francia La Croix magazin és a Le Pèlerin 2019. márciusában útra indított egy kérdéssort, mely az egyház gondjainak orvoslásáról szólt. 5000 válasz érkezett. Ezek összefoglalását február 5-én, szerdán teszik közzé a Bayard kiadó kötetében.

dessin-n_107-_-bea-seance-dr-l.gif

Sok francia katolikus számára a 2019-es év a "hajótörés" vagy akár a "kataklizma" szinonimájával leírható. A törés érzését bőségesen szemlélteti a kérdőívre adott 5000 válasz, amely azt keresi, hogyan lehet egyházi reformokat végrehajtani. "A szexuális bántalmazás tényeit már nem kérdőjelezik meg, legalábbis a felelősök körében: egy lépést tettünk előre" – nyilatkozta Paul-Antoine Drouin atya, a Le Mans-i plébános. Le Mans-ban tartottak a napokban konferenciát, megemlékezve arról, hogy 2019. február elején alakult meg a szexuális zaklatásokat kivizsgáló testület.

"Mindenekelőtt a nőknek kell kijönniük a csendből" – hangzott el a konferencián. A fiatal Mathilde Hallot-Charmasson indított egy podcastot „Nők és Isten” címmel.

Amint a La-Corix magazin írja, a legtöbb katolikus egyháztag általában azzal szembesül, hogy teljesen hiábavaló fellépése. Mit tehetnénk mást, mint azt, hogy dokumentálnjuk a történteket, és megosztjuk másokkal?

A fejlemények mégis észrevehetők. Például az egyházmegyék nagyobb bizalommal fordulnak laikus szakemberek felé, hogy pszichológiai segítséget kérjenek.

Az Editions Bayard február 5-én, szerdán adja ki a könyvet, amelynek zárszavát Marie-Dominique Trébuchet írta. Ő a Párizsi Katolikus Intézet igazgatója, morálteológus.

(Foto: artherapievirtus.fr, forrás: La-croix.fr)

süti beállítások módosítása