Tagle bíboros lehet Ferenc pápa művének kiteljesítője?
SZEMlélek 2020. január 31.

Tagle bíboros lehet Ferenc pápa művének kiteljesítője?

A fülöp-szigeteki főpásztor felel a katolikusok missziós tevékenységéért, ami jelentős hatással lehet a világegyházra.

2020-01-20.png

Luis Antonio Tagle bíboros veszi át a vatikáni Népek Evangelizációjának Kongregációja vezetését. Nehéz fába vágja a fejszéjét, hiszen a kinevezés révén sok kihívással kell majd szembenéznie.

Propaganda Fide - ez a latin rövidítése a szervezeti egységnek, amelyet "szuperdikasztériumként" is szoktak emlegetni. Ők felelnek ugyanis a katolikus egyház intézményes hittérítő tevékenységéért, beleértve a misszionárius papság képzését és a püspökök kirendelését a missziós területekre. 

A kongregáció anyagi támogatást is nyújt az evangéliumot nehezen befogadó területeken lévő egyházaknak,

segít a misszionárius vezetőknek az időnként barátságtalan helyi vezetőkkel folytatott tárgyalásokban, de támogatást nyújt a misszionáriusoknak is eligazodni a nehéz helyzetekben.

Tagle bíboros csapata felügyeli továbbá azon misszionáriusok munkáját, akik olyan helyekre viszik el az evangéliumot, ahol még korábban nem hallottak erről és támogatja az olyan területeket, ahol az Egyház ellenállással küzd.

A küldetés sajátossága, hogy azok a területek, ahová a kereszténység legkorábbi évszázadaiban eljutott az evangélium, újra missziós területté váltak. Ferenc pápa ezt többször hangsúlyozta már, sőt, pontifikációjának vezérmotívumává tette.

Ferenc pápa gondolatai alapján

a missziós tevékenység tekinthető a hit motorjának és az egyház szívének is: sok hittérítő dolgozik a missziós területeken, számos misszióra kiképzett és küldött pap válik a hit hősévé, "élő szentté".

Egyes "szakértők" máris azt találgatják, hogy Ferenc pápa talán azért nevezte ki Tagle bíborost erre a pozícióra, mert a következő pápaválasztás felé tekintget.

Ami azonban egy játékfilm forgatókönyvében esetleg jól mutat, a valóságtól messze áll: a pápákat a konklávé közössége választja, nem az előző egyházfő.

Azzal viszont nem tévedünk nagyot, ha azt feltételezzük, hogy Tagle bíboros sokat tehet Ferenc pápa művének kiteljesítéséért.

(Cikkünk Christopher Altieri, a Catholic Herald római irodájának vezetője írása alapján készült.)

süti beállítások módosítása