Kongresszus a mozgássérült gyerekek teljesebb életéért
SZEMlélek 2020. január 30.

Kongresszus a mozgássérült gyerekek teljesebb életéért

A központi idegrendszer károsodása miatt kialakult mozgásfogyatékosság ellenére a lehető legteljesebb élet a cél.

aa1_48.jpg
A Semmelweis Egyetem 250 éves évfordulója alkalmából tartott ünnepségsorozat részeként rendezik meg a VI. Országos CP-s Kongresszust. A Magyar Rehabilitációs Társaság Gyermekszekciója mellett idén először a Semmelweis Egyetem Pető András Kara is részt vesz szervezőként és előadóként is az eseményen.
 
A kongresszus a cerebralis paresis egészségügyi és társadalmi kérdéseit járja körül, különös tekintettel a kiskamasz (7-14 év között) korban történő önálló életvitelre. A cerebrális parézis (CP) olyan betegség, melynek fő tünete a mozgásfogyatékosság.
A 2010-es évek elején szemléletváltás történt a gyermekrehabilitáció területén. A szakorvos-képzés mellett létrejöttek gyermekrehabilitációs központok, új ellátók kapcsolódtak be a gyermekellátásba. A kongresszus azzal a szándékkal indult el 2014-ben, hogy a gyermekek ellátásában részt vevő szakemberek megismerjék egymás munkáját, tájékozódjanak és tájékoztassanak a legújabb terápiás lehetőségekről.
aa2_29.jpg
Minden életkornak megvan a maga sajátossága rehabilitációs szempontból is. Tanulás mellett a gyermek önállósodása, kortárs kapcsolatainak kialakítása, fenntartása, a szabadidő hasznos eltöltése egyre nagyobb hangsúlyt kapnak.

Hazánkban évente 90-100 ezer gyermek születik, közülük 200 baba (gyakoriság 0,2%) a központi idegrendszer károsodása miatt kialakult mozgásfogyatékossággal, cerebrális parézissel jön világra – tudta meg a Patikamagazin Dr. Kelemen Anna szakorvostól.

A cerebrális parézis fedő- vagy csoportnév alatt mindazokat a nem előrehaladó idegrendszeri (maradvány) állapotokat értjük, melyeknek mozgásfogyatékosság a fő tünetük. A központi idegrendszeri károsodás a fejlődés korai időszakában következik be, és bár a tünetek súlyosbodhatnak, maga a betegség nem rosszabbodik.
aa3_18.jpg
A mozgásfogyatékossággal együtt gyakran sérülnek más funkciók is, hallás, látás, értelmi és érzelmi működés.
A károsodás okaiként a megkérdezett doktornő a következőket említette: oxigénhiány, helyi vérellátási zavar, infarktus, vérzés, gyulladás, mechanikus sérülés, genetikai okok.
Ezt a fajta betegséget ritkán lehet azonnal diagnosztizálni, a szülők gyakran hónapokkal a gyerek születése után szembesülnek ezzel a végleges agyi károsodással. Ám az agyra jellemző tanulékonyság, az agy formálhatósága lehetőséget ad arra, hogy korai beavatkozással a sérült funkciók javuljanak, az idegrendszer épen maradt részei átvegyék a sérült részek működését, illetve, ha a sérült működések nem helyreállíthatók, más, kompenzációs stratégiák kialakításával könnyíthetünk a betegek életén.
A kongresszus helye és ideje: 2020. január 31. péntek - 2020. február 1. szombat, Semmelweis Egyetem, Nagyvárad téri díszterem (1089 Budapest, Nagyvárad tér 4.) 
(Forrás: MTI/OS, patikamagazin.hu; fotó: cp-kongresszus.hu, hazipatika.hu)
süti beállítások módosítása