Negyed százada alakult: Nők a Balatonért Egyesület
SZEMlélek 2020. január 23.

Negyed százada alakult: Nők a Balatonért Egyesület

25 éve elkötelezetten védik, őrzik a Balatont, nevezetes balatoni nőknek állítanak emléket.

aa1_42.jpg
Az évek során 1320 balatoni nő csatlakozott az egyesülethez, mely kitűzött céljainak megfelelően parkokat, emlékhelyeket hozott létre, szobrokat állított, megújította az Almádi Öregparkot, ahol több száz újonnan ültetett fa, zöldfelületek szolgálják a pihenni vágyókat.
Kilenc emlékhelyet hoztak létre, ahol szobor vagy tábla óvja a feledéstől nevezetes balatoni nők - a balatoni nagyasszonyok -, köztük Dukai Takács Judit, Horváth Anna Krisztina, Sebestyén Olga, Széchenyi Ferencné emlékét.
A Nők a Balatonért Egyesület (NABE) Kiskönyvtárának eddig megjelent tizenhárom kötete foglalkozik nevezetes balatoni nők életművével, népművészeti emlékekkel, a Balaton történetének érdekességeivel.
A "Balaton könyve" eddig három kiadást ért meg, több tízezer példányban.
Az egyesület együttműködik az önkormányzatokkal, iskolákkal, civil szervezetekkel; jelen vannak rendezvényeken, hogy a balatoni polgárok közös dolgaiban hallassa szavát.
A NABE legsürgetőbb feladatának most azt tartja, hogy fölhívja a figyelmet: az átgondolatlan parti építkezések újra veszélybe sodorják a tó vizének minőségét és élővilágát. "Mindez néhány év elteltével ártani fog a turizmusnak is, holott erre hivatkozva tervezik a fejlesztéseket" - írja a szervezet az MTI-hez eljuttatott közleményében.
(Forrás: MTI/OS; fotó: nabe.hu)
süti beállítások módosítása