Lehet-e szerepe a vallási tanításoknak a fenntarthatóság megteremtésében?
SZEMlélek 2020. január 16.

Lehet-e szerepe a vallási tanításoknak a fenntarthatóság megteremtésében?

A vallás is segítheti a klímaváltozás elleni harcot - erre a következtetésre jutottak kutatók a g7.hu nemrégiben megjelent írása szerint.

g7_1.jpg

Ugyan minden vallás más, és még az értékrendjük sem azonos, a vallásosság mégis a jótékonysággal és a biztonságra törekvéssel korrelál, miközben a vallásos emberekre általában kevésbé jellemző a hatalomvágy vagy a hedonizmus. Kutatók szerint ezek a tulajdonságok együtt segíthetik a környezettudatosság kialakulását.

Mivel a vallásos emberekben már megvan a fogékonyság a segítségre és a nagyobb jó előtérbe helyezésére, ezért ők könnyebben tudnak azonosulni egy olyan értékrenddel, ahol a világ megmentése és a természet előtérbe helyezése a legfontosabb.

Ez utóbbi ugyan sok vallásban megjelenik, de leginkább a keleti vallások értékrendjére jellemző. A g7.hu cikke ugyanakkor emlékeztet Ferenc pápa legutóbbi enciklikájára, melyből a szerző szerint kitűnik, hogy a nyugati vallások számára is jelentős kérdés a klímaváltozás elleni harc. Kutatások szerint azonban csak a hívők 40 százaléka tudja, hogy Ferenc pápának fontos a téma, és ez a katolikus hívők hozzáállásán lényegében nem változtatott.

A cikk megszólaltatja a vallás és a közgazdaságtan összekapcsolódásának talán legismertebb magyarországi alakját, Baritz Sarolta Laurát, aki egy multinacionális cég topmenedzseri pozíciójából lépett ki, hogy apáca legyen. Laura nővér szerint az egyház elvei és a környezetvédők elvei sok ponton megegyeznek, és már a vallásban is megjelentek a környezetvédelmi értékek, de fontos ezeket hangsúlyosabban kommunikálni és levinni közösségi, majd egyéni szintre, hogy valóban változást érjenek el.

A szerző megjegyzi, hogy ugyan már sok vallás aktívan foglalkozik a környezettudatossággal, a vallásos emberek egy jelentős része még mindig nem hisz abban, hogy a klímaváltozást az emberek váltották ki. A Guardian cikke szerint a vallásos amerikaiak körében kétszer annyian nem hisznek a globális felmelegedésben, mint a nem vallásosak körében. De még akik úgy is gondolják, hogy létezik a jelenség, nagy része azoknak sem hiszi el, hogy az embernek köze lenne hozzá. Az amerikai protestánsok 60 százaléka nem gondolja, hogy elsősorban az ember tehetne a klímaváltozásról, evangélikusoknál ez a szám még nagyobb.

(Forrás: g7.hu)

süti beállítások módosítása