Fotókiálllítás a rendszerváltásról
SZEMlélek 2020. január 10.

Fotókiálllítás a rendszerváltásról

A 90-es években született generációknak hasznos kiállítás született a Capa Központban a rendszerváltás korszakáról. Sokáig tart végigjárni, de megéri.

 almasi_j_csaba_foto_kiraly_tamas_parlament_kalap_1989.jpg

Az EUFÓRIA? Rendszerváltás-történetek Magyarországról című tárlat nem arra vállalkozik, hogy kronológiai sorrendben, történelmi hitelességgel tárja elénk a rendszerváltást, hanem inkább egy „rendhagyó képes történelmi olvasókönyv”, amely több szemszöget és visszaemlékezést tár fel egymással párhuzamosan képekkel, fotósorozatokkal, dokumentumokkal és videómunkákkal.

Mai szemmel nézve szinte elképzelhetetlen az az eufória, felszabadultság, jövővel kapcsolatos optimizmus, ami abban az időszakban átjárta az embereket. Persze, ahogy a kiállítás címébe tett kérdőjel is jelzi, nem feltétlenül csak a felhőtlen remény volt a jellemző.

A tárlat első felében értelmiségiek, az akkor és ma is aktív művészvilág képviselői, köztük fotósok, újságírók, szociológusok, irodalmárok, filmesek (többek között Beke László, Bereményi Géza, Csaplár Vilmos, Földényi F. László, Korniss Péter, Szarka Klára, Wessely Anna) mesélik el a rendszerváltáskor megélt tapasztalataikat és érzelmeiket emblematikus, többnyire köztéri eseményekhez kapcsolódva. Érdemes alaposan, ráérősen végigolvasni a bő és informatív falszövegeket, sok mindent megértünk a visszaemlékezők személyes történetén és az általuk választott munka hátterén keresztül.

CímBudapest, Nagymező u. 8, 1065

(Forrás:welovabudapest.com)

süti beállítások módosítása