Kutatnak a vasárnap kitört a Whakaari vulkán környékén
SZEMlélek 2019. december 13.

Kutatnak a vasárnap kitört a Whakaari vulkán környékén

„A beavatkozó kollégák felszerelése jelentős, nemcsak súlyát tekintve, hanem jelentősen korlátozza a mozgási lehetőségüket is. Meg kell védenünk őket a szigeten uralkodó környezeti hatásoktól, és felkészültünk arra, hogy lesz egy újabb kitörés, ezt ugyanis nem tudjuk kizárni. Lassan, de hatékonyan kell dolgozniuk” – mondta Mike Clement, az ország helyettes rendőrfőkapitánya.

Mivel a tűzhányó most is folyamatosan gőzt és forró gázokat enged a légkörbe, ezért a szigeten dolgozó mentők hővédő ruházatban és légzőkészülékben dolgoznak. A ruha megvédi őket a forró gőztől és gázoktól, a légzőkészülék pedig a légkörben terjedő mérgező, korrozív gázoktól, amelyeknek belélegzése azonnali halállal járhat. Az ő közreműködésük kell ahhoz, hogy a gyászoló családok egy része most már el tudja temetni halottait.

Az elhunytak száma hivatalosan nyolc, de több embert még keresnek.

Több mint két tucat sérültet ápolnak Új-Zéland és Ausztrália kórházaiban, legtöbbjük súlyos, életveszélyes égési sérüléseket szenvedett.

A szigeten két meteorológiai és geológiai mérőállomás működött, jelenleg csak egyikük üzemel, de akkumulátorai nemsokára lemerülnek. A hatóságok igyekeznek még ezelőtt befejezni az összes mentési munkálatot, utána ugyanis nagyon kevés információjuk van arról, hogy a szigeten milyen a levegő összetétele, és milyen erősek az újabb kitörést előrejelző földremegések. A jelenlegi mérések alapján több mint egy évtizede nem voltak ilyen erősek a remegések, amelyek mintázatából a tudósok arra következtetnek, hogy sok láva bugyog a felszínhez közel, amely nagyon gyorsan a felszínre törhet.

(Forrás: origo.hu)

süti beállítások módosítása