Csúcstechnológiás eszközökkel javíthatják a gerincvelő-sérültek életkörülményeit
SZEMlélek 2019. december 10.

Csúcstechnológiás eszközökkel javíthatják a gerincvelő-sérültek életkörülményeit

Az egészségügyi technológia élvonalába tartozó eszközökkel végez nemzetközi szinten releváns kutatást a Pécsi Tudományegyetem (PTE) kutatócsoportja.

131_gerincvelo_harantserules-hd.jpg

A kutatás célja a súlyos gerincsérültek életkörülményeinek javítása és az exoskeletonok, azaz a súlyos mozgáskorlátozottak számára a mozgás élményét újra elhozó berendezések hosszú távú egészségügyi hatásainak összehasonlító vizsgálata - írták.
    
A PTE Idegsebészeti Klinikája és Biomedical Engineering Projektjének kutatócsoportja az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézettel (OORI) közösen egy olyan fenntartó terápia kialakítását szeretné elérni, amelyben hosszú, többéves időtávon dolgoznak együtt a gerincvelő-sérültekkel. A kutatás jelentőségét növeli, hogy az ilyesfajta vizsgálatok világszerte gyerekcipőben járnak - közölte az egyetem.
    
A közleményben kitértek arra: az emberi állóképességet, fizikai erőt és mobilitást javító önmozgó külső testvázakat, azaz exoskeletonokat régóta használják az iparban és a technológia fejlődésének köszönhetően már az egészségügyben is megjelentek az elmúlt években.
    
A pécsi kutatók által - uniós pályázat révén - beszerzett, az exoskeleton technológia élvonalát képviselő ReWalk gyártmányú eszközök sík talajon akár napi 10 kilométert is képesek megtenni, megfelelő gyakorlással használhatóak a lépcsőn való fel- és lemenésre is, emellett több órát üzemelnek egy feltöltéssel. Mint írták, egy rendkívül új technológiáról van szó, s mindössze néhány száz ilyen berendezést használnak jelenleg az egész világon.
    
A berendezések a súlyos, az orvostudomány jelenlegi állása szerint járni többé nem képes sérültek számára is újra biztosítják az önálló helyváltoztatás élményét. Mindennek fontos egészségügyi hozadéka is van, hiszen a függőleges testhelyzet lényegesen jótékonyabb hatást gyakorol a szervezetre, mint a kerekesszékben ülés. Így a PTE és az OORI kutatócsapatának reményei szerint tartós életminőség javulás érhető el a segítségükkel - azzal együtt is, hogy e csúcstechnológiás gépek az áruk miatt egyelőre nem elérhetőek a közfinanszírozott egyéni ellátásban, és elsősorban tréning céljára használhatók.
    
Első jelentős mérföldkőként június közepe óta az egyik beteg már önállóan képes használni a berendezést - írták a közleményben.

Forrás:MTI Kép:hazipatika.hu

süti beállítások módosítása