Gyerekszemmel: tiszaparti élet 140 évvel a nagy szegedi árvíz után
SZEMlélek 2019. december 06.

Gyerekszemmel: tiszaparti élet 140 évvel a nagy szegedi árvíz után

Mit jelent számodra a folyó? Gyerekek, fiatalok fogalmazhatják meg válaszukat a művészet eszközeivel.

aa4_3.jpg
140 esztendeje a szegedi nagy árvíz romba döntött 5458 házat, épségben csak 265 maradt ezek leginkább a belváros kőépületei voltak. Az akkor hetvenötezres népességű város lakói közül mintegy hatvanezer ember vált hajléktalanná, és az ár mintegy másfélszáz emberéletet követelt.
Az 1879-es katasztrófa után, melyet két nagy szemtanú, Mikszáth Kálmán és Jókai Mór örökített meg az utókor számára, teljesen új várost kellett fölépíteni. Tisza Lajos királyi biztos vezetésével négy év alatt létrejött az új Szeged. Az újjáépítési tervet Lechner Lajos készítette.
aa1_11.jpg
Most, tizennégy évtizeddel később a CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület képzőművészeti pályázatot hirdet "A Tisza 140 éve – Szeged folyója és a városképre gyakorolt hatása a művészet eszközeivel bemutatva" címmel.
A pályázat célja, hogy a jelentkezők bemutassák számukra és lakóhelyük számára mit jelent a folyó, mit jelent a Tiszával való együttélés, milyen értékeket hordoz és eredményez. Óvodás kortól középiskoláig négy korosztályban hirdették meg a pályázatot, melyre szabadon választott képzőművészeti technikával készült alkotásokat várnak. A pályaművek közül korosztályonként az első három helyezés díjazásban részesül.
aa2_7.jpg
A pályázattal kapcsolatban bővebb információ IDE KATTINTVA érhető el.
(Forrás: csemete.com; fotó: wikipedia)
süti beállítások módosítása