Két hét alatt németül? Ugyan már!
SZEMlélek 2019. október 28.

Két hét alatt németül? Ugyan már!

Idegen nyelvet tanulni időigényes. De mennyire? Az sok mindentől függ... Ezt a kérdést járta körül egy amerikai vizsgálat.

nyelv.jpg

Melyik nyelvet lehet a legrövidebb idő alatt megtanulni? A Foreign Service Insitute (FSI) - az amerikai kormány külföldi ügyekkel kapcsolatos képzéseit végző legnagyobb beszállítója - öt kategóriába sorolja a nyelveket nehézség szerint.

Mielőtt megnézzük a kategóriákat, érdemes elmondani, az osztályozás nem tudományos, hanem kifejezetten pragmatikus szempontok alapján történik: egyszerűen csak azt veszi figyelembe, hogy mennyi időbe kerül az amerikai tanítványoknak megtanulni egy-egy idegen nyelvet. Persze, a "folyékonyan" beszélni fogalma is szubjektív, azonban a lista így is érdekes.

Az 1. kategóriába az FSI egyrészt az északi germán (skandináv) nyelveket sorolja – ide tartozik a dán, a norvég és a svéd –; illetve az újlatin nyelvek, mint a francia, az olasz, a spanyol és a portugál. Ezeket egy amerikai anyanyelvű tanuló nagyjából fél év alatt, 23-24 hetes, illetve 575-600 órányi tanulással el tudja sajátítani.

A 2. kategóriás nyelvek közé került a német, amit 30 hétig, illetve 750 óráig kell tanulnia egy amerikainak.

A 3. kategóriába tartozik a maláj, az indonéz és a szuahéli 36 héttel, kb. 900 órával.

A 4. kategóriába 42 nyelvet sorolnak, az albántól a törökön át a zulu nyelvig – ezeket 44 hétig, nettó 1100 órán át kell tanulni ahhoz, hogy az ember elmondhassa magáról, beszéli őket. Ebbe a kategóriába tartozik a magyar is.

Az 5. kategóriába tartozók számítanak a legnehezebb nyelveknek, amelyeket akár két évig is tanulni kell: ilyen az arab, a kantoni, a mandarin, a japán és a koreai nyelv.

Akkor mit érdemes tanulni? - teszi fel a kérdést az eduline írása, célozva a bevezetés előtt álló, a nyelvvizsgát alapkövetelménynek tekintő felvételi rendszerre és a külföldi egyetemeken továbbtanulni szándékozók egyre növekvő számára.

Az 1. kategóriába sorolt nyelvek közül az újlatin nyelvek, mint a francia, az olasz, a spanyol és a portugál hasonló nyelvtannal és felépítéssel rendelkeznek. A diákok, akik belekóstoltak valamelyikbe, általában azt mondták, könnyebb megtanulni a déli nyelveket, ha valaki egyszer tanult már hasonlót.

süti beállítások módosítása