Tizedmásodperces különbség van a Tesla és a magyar egyetemisták villanyautója között
SZEMlélek 2019. október 21.

Tizedmásodperces különbség van a Tesla és a magyar egyetemisták villanyautója között

A Budapesti Műszaki Egyetem hallgatóiból álló BME Formula Racing Team csapata egyre nagyobb sikereket ér el innovatív elektromos és önvezető autóival a nemzetközi Formula Student bajnokságon. Legutóbb Melody nevű villanyjárgányukkal brillíroztak, amely a Tesla, a Bugatti és a Lamborghini gyorsulásával vetekszik.

melody.jpg

A BME Formula Racing Team (BME FRT) több mint tíz éve rendszeres résztvevője a nemzetközi Formula Studentnek, ahol a jövő mérnökei és gazdasági szakemberei mérik össze tudásukat egy összetett autóverseny keretében.

A bajnoki címet azonban nem feltétlenül a leggyorsabb autó vagy pilóta nyeri meg: a versenyen nemcsak az autók gyorsulását, kanyarsebességét, kezelhetőségét és megbízhatóságát mérik össze az indulók, hanem a szakmai munkát és az innovatív ötleteket is – utóbbi esetében a szakértői zsűri a járművek konstrukcióját, biztonságát és a csapat üzleti tervét értékeli. A végső sorrend a pontszámok alapján áll fel.

A Formula Student keretein belül évente 14 versenyt rendeznek meg az Egyesült Államoktól Japánig, amelyeken több mint 25 ország műszaki felsőoktatási intézménye képviselteti magát, közel 600 csapattal.

Magyarországon a BME Formula Racing Team a legeredményesebb: jelenleg a 35. helyen állnak a világranglistán, megelőzve számos neves külföldi intézményt, köztük a Berlini Műszaki Egyetemet és a Moszkvai Autó és Közlekedéstechnikai Egyetemet is.

A BME FRT 2007 óta versenyez a Formula Student szériában, ahol 2012 óta a környezetbarát, elektromos autóknak kiírt kategóriában állnak rajthoz, 2018-tól kezdve pedig emellett innovatív, önvezető villanyautót is indítanak a versenyeken.

Az idei autójuk Melody, egy összkerékmeghajtású, zéróemissziós elektromos formulaautó, amelyet kerekenként egy-egy motor hajt. Ezek a motorok egyenként 35 kilowattosak, így az autó a maga 200 kilogrammos tömegével elképesztő teljesítményre képes: a Melody 0-ról 100 kilométer per órára röpke 2,5 másodperc alatt gyorsul fel, ezzel épphogy, csupán két tizeddel elmaradva szintén a gyorsulásáról méltán elhíresült elektromos Tesla Model S-től.

Mindemellett fej-fej mellett halad korunk legkomolyabb szuperautóival, mint a Bugatti Veyronnal vagy a Lamborghini Aventadorral, amelyek szintén 2,5 másodperc alatt vannak száz kilométer per órán. A magyar csapat versenyautója ráadásul rendelkezik olyan számítógéppel és szenzorokkal, amelyek felszerelésével a jármű önvezetővé módosítható.

Idén négy nemzetközi versenyen, Olaszországban, Németországban, Spanyolországban és Magyarországon vett részt a BME Formula Racing Team, amelyeken kivétel nélkül szép eredményeket ért el, Olaszországban és Spanyolországban pedig a kiemelkedő hatodik és kilencedik helyet sikerült megszerezni.

A csapat idén ősszel megkezdte a felkészülést a jövő évi, 2020-as szezonra, ahova rengeteg újdonsággal készülnek, hogy még eredményesebben tudják képviselni a jövőben Magyarországot és a Budapesti Műszaki Egyetemet.

(Forrás: elobolygonk.hu, fotó: BME Formula Racing Team)

süti beállítások módosítása