Koncert lesz a Máltai Szeretetszolgálat szimfónia javára
SZEMlélek 2019. október 04.

Koncert lesz a Máltai Szeretetszolgálat szimfónia javára

A Máltai Szimfónia egy zenei-szociális program, amelynek lényege a hátrányos helyzetű gyermekek, fiatalok megszólítása, közösséggé formálása a közös zenélés révén. Jelenleg 300 gyermek és fiatal bevonásával, 8 helyszínen valósul meg a program országos szinten.

70615443_2276567132442084_4374043416355405824_o.jpg

Kiken segítünk?

A Szimfónia olyan közösségben nyújt megoldást, amelyben koncentráltan vannak jelen nehéz sorsú gyermekek. Elszegényedő falvakban, nagyobb településen belüli szegregált lakókörnyezetben a köznevelési intézményekben, közösségi terekben valósul meg a program. A programba bevont gyermekek jellemzően ingerszegény környezetben, állandó stresszben élnek, és gyakran fizikai szinten is nélkülöznek, mindez gátolja a fejlődésüket. A pozitív jövőkép és a sikerélmények hiánya pedig rombolja önbizalmukat, megküzdési képességüket. Mindez a korai iskolaelhagyáshoz, kudarcos életúthoz vezethet.

Hogyan működünk?

A program során a hátrányos helyzetű gyermekeknek és fiataloknak értelmes szabadidő eltöltési, kikapcsolódási lehetőséget biztosítunk a foglalkozásokon, zenekarunk pedig egy megtartó közösséggé válik. A csoportos zenetanulás számos készséget fejleszt, ám a fő célja a közös zenélés öröme. Fontos, hogy a gyerekek minél hamarabb felléphessenek, mivel ez növeli önbizalmukat. A zenekari játék során minden gyermek együtt játszik, különböző nehézségű szólamokat, ez által megtapasztalják a csoportmunka erejét, valamint azt, hogy mindenki hasznos része lehet a nagy egésznek.

A repertoárt a helyi igényekre reagálva és a csoportban résztvevő gyermekek tudása alapján választjuk ki. Repertoárunk változatos: a magyar és cigány népdaloktól és gyermekdaloktól kezdve a klasszikus hangszertanítás gyakorló darabjain át a könnyű-és komolyzenei dalok átdolgozásáig terjed.

Máltai Szimfónia program hangsúlyos része az intenzív szociális segítségnyújtás. Programunkban zenetanárok és szociális szakemberek dolgoznak szoros együttműködésben. A szociális szakemberek a MMSZ Jelenlét módszertanának alapján egy stabil jelenlétet képviselnek a gyerekek, a családok és a velük foglalkozó szakemberek számára.

A zenélés mellett munkatársaink közösségfejlesztő, önismereti, személyiségfejlesztő játékokat, foglalkozásokat is tartanak a gyermekeknek. Kirándulásokat, szabadidős és kulturális programokat, táborokat is szervezünk a gyermekek számára.

( Forrás: Parbeszedhaza.hu)

süti beállítások módosítása