Kirobbanó érdeklődés kíséri a budapesti Ratzinger-konferenciát
Gégény István 2019. szeptember 27.

Kirobbanó érdeklődés kíséri a budapesti Ratzinger-konferenciát

A kétszeres túljelentkezés láttán a szervezők a regisztráció felfüggesztésére készülnek.

ratzingerkonferencia.jpg

Az utóbbi években a katolikus világegyház híreit Ferenc pápa szavai, tettei dominálták – érthetően, hiszen ő ül jelenleg Szent Péter székében –, elődjével kapcsolatban legfeljebb egészségi állapota, esetleg születésnapja vonatkozásában emlékezett meg a nyilvánosság.

Pedig bőven van hírérték, üzenet, átgondolnivaló, mélyre evezési lehetőség XVI. Benedek kapcsán is, pláne akkor, ha nem a személyéről van szó, hanem az általa hűen képviselt tanításról.

Hogy mennyire van keresnivaló a német származású emeritus pápa "környékén", azt az október 8-tól kezdődő kétnapos konferencia iránti élénk érdeklődés is igazolja. A vatikáni Joseph Ratzinger – XVI. Benedek Alapítvány és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Kara által közösen szervezett nemzetközi program három szekcióban, mesterkurzussal kiegészítve tárgyalja az egyház aktuális tennivalóit.

"A közép-európai országok társadalmi, gazdasági és spirituális helyzete az Egyház társadalmi tanítása tükrében" című tudományos rendezvényen részt vesz és köszöntőt mond Federico Lombardi is, aki több pápát szolgált a Szentszék szóvivőjeként, jelenleg a Fondazione Vaticana Joseph Ratzinger – Benedetto XVI elnöke. Felszólal a dijoni érsek, Hanna Suchocka korábbi lengyel kormányfő, hazai és külföldi egyetemek tudományos munkatársai.

Néhány cím az előadások sorából: A demokrácia válsága: A katolikusok politikai hontalanságáról / II. János Pál – Egy új nemzetközi rend felé / Keresztény jövőkép és felelősség Európáért / Vasfüggönytől virtuális vasfüggönyig: kapcsolódási pontok és törésvonalak Közép-Európa 1989 utáni történetében / Mi teszi Európát egy közös otthonná?.

A Magyar Tudományos Akadémia felolvasótermének mérete szűkösnek bizonyult, ugyanis megtudtuk: pár napon belül máris kétszer annyian jelentkeztek az eseményre, ahány fő elfér a helyszínen. A szervezők meg fogják oldani, hogy mindenkinek jusson hely, a regisztrációt azonban valószínűleg kénytelenek felfüggeszteni.

Aki mindenképp be szeretne jutni, ide kattintva még megpróbálhat jelentkezni.

A konferencián jelen lesz a SZEMlélek stábja, beszámolunk majd az eseményről olvasóinknak.

süti beállítások módosítása