Hosszú Katinka készen áll a forradalmi ISL-sorozatra
SZEMlélek 2019. szeptember 26.

Hosszú Katinka készen áll a forradalmi ISL-sorozatra

Nagyon várja már az International Swimming League (ISL) debütáló szezonját Hosszú Katinka. A háromszoros olimpiai bajnok úszó az általa vezetett csapattal kereken egy hónap múlva, a Duna Arénában versenyez majd a rövidpályás sorozat budapesti állomásán.

hosszu1.jpg

Az október 26-27-ei eseményt felvezető csütörtöki sajtótájékoztatón a kilencszeres nagymedencés világbajnok elmondta, hosszú utat jártak be addig, hogy már a forradalmi sorozat rajtjára készülhetnek. Az ő érintettsége klubtulajdonosként, csapatkapitányként és versenyzőként különösen fontos - folytatta -, mivel már évekkel ezelőtt arról beszélt, hogy az úszósportban sokkal több lehetőség van.

Hosszú Katinka kijelentette: mivel egy rendkívül pörgős csapatversenyről van szó, az ISL a nézők számára is sokkal izgalmasabbnak ígérkezik egy hagyományos viadalnál. Várhatóan az utolsó pillanatig nagy lesz a küzdelem, ráadásul a lebonyolítás miatt folyamatosan variálni kell majd, ki milyen számban indul. Nem kell előre leadni, hogy milyen számban állnak rajthoz az egyes versenyzők, az majd a pontverseny aktuális állása alapján lesz egy komoly "sakkjátszma" - fogalmazott.

Hosszú Katinka arról is beszélt, hogy a decemberi, glasgow-i Európa-bajnokság szempontjából is jó, hogy az ISL-ben rövidpályás viadalokon indulhat, ráadásul nagyon szereti a magasabb technikai tudást igénylő, 25 méteres medencében zajló versenyeket. Ugyanakkor a jövő nyári tokiói olimpiára koncentrálva jól jön, hogy ezzel párhuzamosan a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szervezet, a FINA által szervezett világkupa-sorozatban nagymedencében úszhat. Ennek a budapesti viadalát a jövő héten rendezik, ugyancsak a Duna Arénában - tette hozzá.

Hosszú Katinka az ISL-ről szólva arról beszélt, hogy idén egy csapat még csak három versenyen - valamint adott esetben a Las Vegas-i döntőben, amely számukra is cél - áll rajthoz. Jövőre azonban már húsz állomás van tervben, utána pedig reményei szerint kialakulhat egy - ahogyan ő fogalmazott - az FC Barcelonához hasonlítható profi sportegyesület is.

Petrov Árpád, Hosszú Katinka és az Iron csapat edzője bejelentette, hogy a szakmai stáb Nagy Józseffel bővült.

"Nekem mint fiatalabb edzőnek különösen fontos, hogy ő a negyvenöt éves tapasztalatával mindenben segítséget tud nekem nyújtani" - mondta kollégájáról Petrov.

Egy ISL-csapatban 28 úszó szerepel, Hosszú Katinkáéknál a 30 éves klasszis mellett a magyarok közül ott van a világbajnok és világcsúcstartó Milák Kristóf, továbbá Szabó Szebasztián, Késely Ajna, Kozma Dominik, Jakabos Zsuzsanna, Bohus Richárd, Verrasztó Dávid és Gyurta Gergely is.

Szekeres Dorina, az Iron csapat menedzsere, a verseny egyik főszervezője elmondta, Hosszú Katinkának óriási sportdiplomáciai sikert jelent, hogy egy magyar csapat is ott lehet egy ilyen sorozat első évadában. Hozzátette: a céljuk az, hogy annyi embert vonzzanak a Duna Arénába, ami garanciát ad arra, hogy a jövőben is folyamatos résztvevői lehessenek a ligának.

Az Iron csapata egy héttel korábban az egyesült államokbeli Lewisville-ben mutatkozik be, a Duna Aréna után pedig november 23-24-én Londonban áll rajthoz. Érdekesség, hogy az utóbbi viadalra mindössze öt óra alatt elkapkodták a jegyeket. A budapesti versenyre csütörtöktől vásárolhatók meg a belépők.

Az ISL-sorozat állomásain egyszerre négy csapat küzd egymással, minden egyéni számban két versenyzőt kell indítani, emellett kiemelt szerepet kapnak a váltók is.

(Forrás: MTI)

süti beállítások módosítása