Sport és művészet a háborúban, gyerekeknek
SZEMlélek 2019. szeptember 26.

Sport és művészet a háborúban, gyerekeknek

Az ENSZ a líbiai főváros, Tripoli néhány iskolájában különleges foglalkozásokat szervez gyerekeknek, hogy eltereljék figyelmüket az országban uralkodó állapotokról.

tripoli.jpg

- Nagyon örültem a lehetőségnek - mondja Halima al-Miladi, akinek hétéves kisfia végre sportolhat, rajzolhat, más gyerekekkel játszhat, megfeledkezhet a háborús körülményekről.

Ghassan Salame, ENSZ líbiai támogató missziója ( UNSMIL ) vezetője szeptember 4-én az ENSZ Biztonsági Tanácsának küldött jelentésében beszámolt arról, hogy az elmúlt öt hónapban a konfliktusokban több mint 100 civilt meggyilkoltak, 300-an megsérültek, 120 ezer ember pedig elvesztette az otthonát.

Az otthontalanná vált emberek számára néhány iskolaépületet is menedékhelyként nyitottak meg, így sok gyereknek nincs hova iskolába járnia. Számukra biztosítanak lehetőséget a Tripoli déli részénél nyugodtabb belvárosban szervezett foglalkozások, melyeken - Ibrahim Farah, az UNICEF oktatási szakértőjének adatai szerint - jelenleg közel ezer gyerek vesz részt.

A Sooq Juma-i al-Jihad általános iskolában a diákok zenélnek, táncolnak, kézműveskednek.

- A gyerekekre hatással van, ami körülöttük történik, de ezeken a foglalkozásokon igyekszünk valamit visszaadni a gyermekkorukból. Próbáljuk integrálni őket, és örülünk látható fejlődésüknek - mondta Amal Ben Sasi iskolai tanácsadó.

Ghada Faghi Hassan, az iskola igazgatója azt mondta, adományokkal támogatják a foglalkozásokat.

- Megígértük a szülőknek, hogy fedezzük az étkezések költségét, így a foglalkozások ingyenesek - mondta az igazgató, és hozzátette, hogy a gyerekek szórakoztatását és kirándulásait is finanszírozzák.

(Forrás: msn.com)

süti beállítások módosítása