Ünnepelt az őrvidéki magyarság
SZEMlélek 2019. szeptember 23.

Ünnepelt az őrvidéki magyarság

Az ausztriai alsóőri templom építésének 250 éves évfordulóját ünnepelte különleges ökumenikus hangulatban.

304609_bigpicture_94938_img_20190921_102457.jpg

Az ünnepi szentmise után megáldották a templom védőszentje, Alexandriai Szent Katalin márványból készült ikonját, és bemutatták „Az Őrök hitének öröksége“ című kiadványt. A szentmisén jelen voltak a Kismartoni Egyházmegye, a Szombathelyi Egyházmegye és az ortodox egyház képviselői is. A falunak 1698-ban még kazettás mennyezetű fatemploma volt, ami a mai hősi emlékmű helyén állt. 1769-ben az alsóőri nemesség, közbirtokosság döntése alapján építették meg a katolikus templomot, 1833-ban kibővítették és akkor nyerte el mai formáját. „Az őrök hitének öröksége“ címmel egy kiadványt jelentetett meg az Alsóőri Egyházközség az évfordulóra, amelyben Alsóőr plébániatörténetét foglalják össze. 
A kétnyelvű kötetben a templom történetén kívül az a zsoltárvers is olvasható, amelynek sorait az alsóőri hívek választották ki és Gáspár Adalbert plébános, bencés szerzetes  szerkesztette egy szöveggé, imádsággá.

A szentmise főcelebránsa Székely János, a Szombathelyi Egyházmegye püspöke volt, míg a prédikációt Ägidius Zsifkovics kismartoni püspöktől hallották a hívek. A püspök az anyanyelv és a magyar kultúra megtartására buzdította az őrvidéki magyarságot. A szentmise után Arsenios Kardamakis Ausztria görög ortodox metropolitája, Magyarország és Közép-Európa exarchája megáldotta az Alexandriai Szent Katalint ábrázoló márványikont, amit a templom falán helyeztek el. A fehér márványból készült homokkő keretben lévő ikont Márton atya, a Szent György-hegyen remeteként élő ortodox szerzetes, kőfaragó, kőszobrász készítette. 

Forrás:
Volksgruppen.orf.at)
 

 

 

süti beállítások módosítása