Istenes költői műsor indul a televízióban
SZEMlélek 2019. szeptember 22.

Istenes költői műsor indul a televízióban

"Verseim csücskére Tőle volna szabva rim."

babits_mihaly.jpg

Az „istenes versek” szerves része Isten maga. Nem csupán azért, mert róla szólnak ezek a művek, hanem azért is, mert amikor ezeket a verseket írták, az Istennel való közös alkotást vállalták a szerzők. Ahogy Babits Mihály is írja, ez nem azt jelenti, hogy Ő is tollat ragad, kihúzza ami hibás, átszabja a sorok végét, ha esetleg nem jön ki a rím... Arról van szó, hogy ihletet ad, egy pillanatra megmutatja önmagát, vagy a költő egyszerűen csak megérzi Isten hiányát, ami arra ösztökéli, hogy leírja tapasztalatait, gondolatait.

Most vasárnaptól (szeptember 22.) az M5 televíziós csatornán 52 héten keresztül 52 istenes verset hallgathatunk meg az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve, ismert és kevésbé ismert költőktől, színművészek előadásában. A műsor címe: Estéli zsoltár. Ötvenkétféle istenkapcsolatot figyelhetünk meg, hiszen ahány ember, annyiféle kép Istenről, amik nem ellentmondanak egymásnak, nem rácáfolnak egymásra, hanem kiegészítik egymást.

A szavaknak ereje van. Isten kimondott egy szót, és lám, megteremtődött a világ. Bár mi csak emberek vagyunk, a szavainkkal nem tudunk úgy teremteni, mint Isten, de egymást közelebb tudjuk segíteni az Úrhoz. Ki zenével, ki szobrokkal, ki versekkel… Most, 52 héten keresztül a verseké a főszerep.

(Forrás: www.iec2020.hu)

süti beállítások módosítása