Ételt hulladékért - indiai kezdeményezés az éhezők megsegítésére
SZEMlélek 2019. szeptember 20.

Ételt hulladékért - indiai kezdeményezés az éhezők megsegítésére

Indiában hamarosan megnyílik az első „szemétkávézó”, ahol hulladékért cserébe ételt adnak.


india.jpg

India 1,4 milliárdos lakosságának fele szegénységben él, sokuknak családjuk élelmezése is nagy nehézséget jelent. A Global Hunger Index 2018-as felmérésében az indiai éhezés a „súlyos” besorolás alá esett.

Az országban a műanyaghulladék is nagy gondot jelent: naponta , 26 000 tonna plasztikszemetet termelnek.

Vajon a műanyaghulladékért cserébe kapott ingyen étel megoldást jelenthet erre a két súlyos problémára?

A kávézó – melyet a Belgiumban és Kambodzsában már működő hasonló projektek inspiráltak – a Cshattíszgarh állam-beli Ambikapur városában fog megnyílni.

A terv szerint a "szemétkávézóban", amelyet egy átalakított buszmegállóban állítottak fel, 1 kilogramm műanyag szemétért cserébe egy teljes étkezést lehet majd kapni, 500 gramm hulladékért pedig ingyen reggelit.

india1.png

1 kiló műanyagot, amelyet pár óra alatt össze lehet gyűjteni, curry-s rizsre, lencsére és papadamra, vagyis indiai lapos kenyérre lehet beváltani. Ennek a súlynak a feléért samosát, vagyis tésztatáskát, lencsefánkot vagy töltött lepényt kaphatnak a gyűjtögetők.

Az összegyűlt szemetet aztán egy újrahasznosító üzembe szállítják, ahol műanyaggranulátumot készítenek belőle, melyet útburkolatokban használnak fel. Az országban már több mint 34 000 km műanyagút van, főleg vidéki térségekben, ahol ez a fajta burkolat egyre népszerűbbé válik, mivel a rugalmas útfelszín alkalmazkodik az Indiában tomboló perzselő hőséghez.

Tavaly az ország miniszterelnöke, Narendra Modi ambiciózus ígéretet tett: bejelentette, hogy 2022-re eltünteti az egyszerhasználatos műanyagokat. Ezt az ígéretet betartani hatalmas kihívás lesz, hiszen 1,4 milliárdos népességével India a világ leggyorsabban növekvő gazdasága, és 2015-ben a műanyaghulladéknak globális szinten is csak a 14%-át hasznosították újra.

Az éhségkrízis megoldása szintén komoly kihívás, hiszen India a világ országai közt továbbra is az elsők közt van a gyermekek alultápláltsági rátáját tekintve. Az országban 195 millió alultáplált ember él, ez az ENSZ szerint a világ éhezőinek negyedét jelenti. Ma 10-ből 4 gyermek az iskolában is éhes, ezért nem tud képességeinek megfelelő teljesítményt nyújtani, és nagyobb valószínűséggel válnak krónikus beteggé.

A "szemétkávézóhoz" hasonló kezdeményezésekkel lehetőség nyílik segíteni India legszegényebb családjainak élelmezését, és ezzel párhuzamosan a bolygót is.

(Forrás: weforum.org)

süti beállítások módosítása