Térdre, imára a Földért, a teremtett világért! - Ferenc pápa kéri!
Dr. Fekete Ágnes 2019. augusztus 31.

Térdre, imára a Földért, a teremtett világért! - Ferenc pápa kéri!

A Teremtés gondozásának imavilágnapjaként jelölte meg szeptember 1-jét Ferenc pápa 2015-ben, és azóta minden évben egy-egy üzenetet is küldött ilyenkor a katolikus egyház híveinek és a világnak.

img1_2.jpg

Ezt az imanapot Dimitriosz ortodox, konstantinápolyi pátriarcha találta ki 1989-ben. Már akkor ezen a néven meghirdette az egész világnak. Abban az időben  ez nem keltett nagy visszhangot. Ferenc pápa ugyanazon a néven, és rá hivatkozva meghirdette 2015-ben ezt az ünnepet.

Ez egy fontos ökumenikus gesztus volt! Az imanap üzenetének a lényege, hogy ne csupán akciózzunk a teremtés védelmében!

Isten kezében van minden, a teremtés pedig főként az övé. Amikor a pápa meghirdet egy ilyen imanapot, akkor általában egy üzenetet is küld. Ez így is volt eddig minden évben, nem tudjuk, hogy most is így lesz-e.  Ez csak aznap jelenik meg, nem lehet róla előre semmit sem tudni.

Az imanap másik forrása a három európai keresztény nagygyűlés, amely először Bázelben, majd Grázban és Nagyszebenben volt. Mindegyiken felmerült az a kérdés, hogy a keresztény egyházaknak el kell kötelezniük magukat a teremtésvédelem mellett. Azt a javaslatot tették, hogy szeptemberben, illetve októberben fókuszáljunk a teremtésvédelemre. Az ortodoxok szeptemberben olvassák a Teremtés könyvét a liturgia keretében, október negyedike pedig a római katolikus kalendárium szerint Szent Ferenc ünnepe. De terménymegáldási ünnep is van ilyenkor, a protestánsoknál pedig új kenyér, új bor ünnepe. Magyarországon azok, akik teremtésvédelemmel foglalkoznak, viszonylag korán reagáltak erre a felhívásra. Összegyúlt egy ökumenikus kör, akik elhatározták, hogy minden évben azt a hetet jelölik meg Teremtés hetének, amelyikben benne van október negyedike, Szent Ferenc napja, hiszen a teremtés védő kör neve is Naphimnusz egyesület, azaz Ferenc művéről neveztük el magunkat. Ahogy azonban erősödött a nemzetközi mozgalom, egy kicsit másként fejlődött az ünnep, mint gondolták.

Idén szeptember elsején ezzel az imanappal kezdődik egy egész hónap, amit erre a témára szentelnek a keresztény egyházak.

Ráadásul ez az imanap most már egyre komolyabb figyelmet kap, idén már együtt buzdítanak megtartására Bartholomaiosz konstantinápolyi pátriárka, Ferenc pápa, a canterburyi érsek és az Egyházak Világtanácsa. 

A szervezés azonban kicsit késlekedett. Júniusban találtak egy témát a nemzetközi szervezetek, ekkor a magyar Teremtés hetének már megvolt a programja. Magyarországon Hála és felelősség lesz a hét címe a majd szeptember 29. és október 6. között tartandó ünnepi hétnek. A  nemzetközi honlapon a biodiverzitás kérdését tették a középpontba (Web of life). Valószínűleg ennek az az oka, hogy az ENSZ ebben az évben ezt a témát emelte egész évben  projektjei homlokterébe.

Számos komoly szervezet is a Teremtés ünnepe mögé állt idén. Már tavaly is a pápa és a konstantinápolyi patriarcha együtt adták ki az üzenetet, de idén a legkülönfélébb protestáns- és ökumenikus szervezetek is benne vannak a szervezésben.

Szeptember elseje egy nagy felhívás az imára. Szombaton és vasárnap Assisiben nagyszabású ökumenikus találkozó lesz, ahol a kiemelt témáról beszélgetnek. De az igazi cél az, hogy a helyi egyházak tegyék nyilvánvalóvá elkötelezettségüket a teremtett világ védelme iránt. A honlapon van egy térkép is, ahol látható, hogy mely országokban lesznek imanapok. Magyarországon nem szerveztek központi rendezvényt vasárnapra, de nem is ez a cél. Ez egy felhívás arra, hogy imádkozzunk a teremtett világért. Több helyen beveszik az egyetemes könyörgések közé, sőt egész héten folytatják az imát! Szép liturgikus imákat is olvashatunk a honlapon: https://seasonofcreation.com/

Az egyik liturgikus ének - szabad fordításban így szól:

Érezd Isten halk lélegzetvételét,

Gyengéd köd tisztítja meg a bőrt;

A Föld Isten saját Lelkét lélegzi be,

Az élet megújult a mélyből, belülről.

Énekeld az élő vizek dalát,

Lélegezz a Föld vénáin át.

 

 

süti beállítások módosítása