Befogadás napja - 30 éves a Magyar Máltai Szeretetszolgálat
SZEMlélek 2019. augusztus 22.

Befogadás napja - 30 éves a Magyar Máltai Szeretetszolgálat

A Magyar Nemzeti Múzeumban kiállítás nyílt azokra az eseményekre emlékezve, amelyek 30 éve történtek, így az osztrák határ megnyitására az NDK-sok számára, valamint a Magyar Málati Szeretetszolgálat alapítására.  

malta.jpg

"A hit védelme és a szegények szolgálata" - a máltaiak e régi jelmondatával 30 éve alapították a mai napon a Magyar Máltai Szeretetszolgálatot. Magyarországon Kozma Imre volt a szeretetszolgálat alapító elnöke.

A róluk is szóló kiállítás címe, Befogadás napja '89 - 30 éves a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, Ma nyitották meg  Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Ugyenezen a kiállításon emlékeznek meg arról, hogy 1989-ben Magyarországon több százezerre nőtt azoknak az NDK állampolgároknak a száma, akik az osztrák-magyar fizikai határzár megszűnését követően a zöldhatáron át próbáltak nyugatra jutni.

A menekültek elhelyezésében és ellátásában az 1989. február 4-én alapított Magyar Máltai Szeretetszolgálat – Kozma Imre atya és Csilla von Boeselager vezetésével – központi szerepet játszott. A zugligeti templom kertjében megnyitott táborban az akkori Európa legnagyobb humanitárius segélyakciója vette kezdetét, melynek során három hónapon át összesen 48.600 emberről gondoskodtak a segítő szervezetek. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Magyar Nemzeti Múzeum augusztus 22-én megnyílt közös kiállítása bemutatja azt a folyamatot, amely az NDK-s menekültek befogadásához, a zugligeti (és másik három) menekülttábor létrejöttéhez, majd a szeptemberi határnyitáshoz, a vasfüggöny lebontásához vezetett.

A Nemzeti Múzeum rotundájában egy eredeti, 1989-ben is használt sátor körül eredeti tárgyak, fotók, dokumentumok, filmek segítéségével ismerhetjük meg a sorsfordító események történetét. Felvillannak azok a balatoni nyarak, amikor az NDK és NSZK állampolgárok Magyarországon találkoztak egymással, a keletnémet állambiztonság, valamint titkosszolgálat (Stasi) működése, a határok őrzése, a határsértők büntetése, a zugligeti menekülttábor mindennapjai, az önkéntesek munkája, a közben zajló szigorúan titkos diplomáciai tárgyalások, a páneurópai piknik és végül azok a döntések, amelyek lehetővé tették az osztrák határ megnyitását és az NDK állampolgárok nyugatra jutását.

Az 1989-es év a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Magyar Nemzeti Múzeum számára egyaránt jelentős. A karitatív szervezet idén ünnepli alapításának 30. évfordulóját, a Nemzeti Múzeum pedig a rendszerváltoztatás 30. évfordulója alkalmából indított egész éves programot Közös Időnk – 1989 címmel. Mindkét intézmény számára kiemelt pillanat lesz a most nyíló Befogadás napja 89’ – 30 éves a Magyar Máltai Szeretetszolgálat című kiállítás, hiszen a három évtizeddel ezelőtti események nemcsak a rendszerváltoztatás és a magyarországi humanitárius szervezetek történetében, hanem egész Európa szempontjából meghatározóak.

Helyszín: Magyar Nemzeti Múzeum, Rotunda (1088 Budapest, Múzeum körút 14-16.)
Időpont: 2019. augusztus 22. – szeptember 29.

90379.jpg

(Forrás:MTI és mnm.hu)

 

 

süti beállítások módosítása