A prágai érsek is elítélte az "LMBT-ideológiát"
SZEMlélek 2019. augusztus 12.

A prágai érsek is elítélte az "LMBT-ideológiát"

Dominik Duka bíboros, prágai érsek, Csehország prímása nyilatkozatban támogatta Marek Jedraszewski krakkói érsek minapi állásfoglalását, amelyben az bírálta a szexuális és nemi kisebbségekkel (LMBT) kapcsolatos ideológiát.

prague-pride-2014-vaclavske-namesti-1_960x540.jpg

Arra hívta fel a szlovák és magyar püspököket, hogy hasonló módon foglaljanak állást a lengyel érsek mellett - jelentette a cseh sajtó hétfőn.

Jedraszewski szentbeszédében kárhoztatta azt az ideológiát, amely az LMBT-közösségekkel kapcsolatban az elmúlt időszakban nyert teret. Határozottan különbséget tett ugyanakkor az eltérő szexuális irányultságú emberek - akiket ugyanolyan tisztelet illet meg, mint a többséget - és az úgynevezett LMBT-ideológia között. A krakkói érseket ezután éles támadások érték lengyel baloldali és liberális részről, sőt bírálta őt a Tygodnik Powszechny című liberális katolikus hetilap is. 
    
A támadások nyomán nyilatkozatban foglalt állást az ügyben Stanislaw Gadecki poznani püspök, a lengyel katolikus püspöki konferencia elnöke, hangsúlyozva, hogy a konkrét személyek tisztelete nem vezethet egy olyan ideológia elfogadásához, amely célul tűzi ki "forradalom előidézését a társadalmi szokások és emberi kapcsolatok terén", egyúttal "világnézeti totalitarizmussal" vádolja azokat, akik bírálni merészelik ezt az ideológiát.
    
A prágai érsek egyben felszólította a magyar és szlovák püspököket, hogy csatlakozzanak a krakkói érseket támogató nyilatkozatához. 
    
"Riasztónak tartom, hogy az utóbbi időben az LMBT-ideológia témái ateista és sátánista célkitűzésekkel bővültek" - fűzte hozzá a 76 éves cseh bíboros, bár nem fejtette ki, mik lennének ezek az elemek.
    
Több mint tízezren vonultak fel szombaton az LMBT-közösség (leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek) tagjaival a cseh fővárosban évente megrendezésre kerülő Prague Pride fesztiválon nagyobb társadalmi elfogadottságot követelve az azonos nemű pároknak. Csehországban a homoszexuálisok bejegyzett élettársi kapcsolatot létesíthetnek.

Forrás:MTI Kép:praguemorning.cz

 

süti beállítások módosítása