A pápa követénél tiltakozik a szülők közössége a győri püspök döntése miatt
SZEMlélek 2019. július 05.

A pápa követénél tiltakozik a szülők közössége a győri püspök döntése miatt

Szerintük Veres András "nem kellőképpen átgondolt és megfontolt" tevékenysége "a hívek körében nagy lelki rombolást végzett".

va.jpg

Új igazgatót neveztek ki a kisalföldi megyeszékhelyen működő Apor Vilmos Iskolaközpont élére. Lehetne ez akár egy rövid hír is – nem az. A szülői munkaközösség nem rejti véka alá, hogy a döntés módja – a negyed évszázad alatt nagy családdá formálódott közösség bizalmát élvező eddigi vezető nyári szünet elején e közösség értesítése, bevonása nélkül történt leváltása – számukra elfogadhatatlan. A témához kapcsolódó tiltakozó petíciót pár napon belül 755-en írták alá.

Levelet írtak magának a döntést meghozó püspöknek, valamint Borkai Zsoltnak, Győr polgármesterének és Michael Blume apostoli nunciusnak is, Ferenc pápa magyarországi nagykövetének. Ezeket a leveleket nyilvánosságra is hozták, a püspöknek és nunciusnak küldött levelek cikkünk végén képi formában tekinthetők meg.

A Szülői Munkaközösség az alábbiakban fogalmazta meg az ügy kapcsán kialakított álláspontját:

1. Az Apor iskolát olyan helynek tartjuk, ahol a hitelesen megélt katolikus hit áll a középpontban 25 év óta.

2. Az iskola lelkiségének és pedagógiájának kialakításában oroszlánrésze volt Benkovich Ferenc atyának és Kiss Zoltán igazgató úrnak és az ott dolgozó pedagógusoknak.

3. Gyermekeinket azért adtuk ebbe az iskolába, mert egyetértünk mind a pedagógiai alapelveivel, mind a hitélet középpontba állításával.

4. Kiss Zoltán igazgató úr leváltása olyan körülmények között történt, ami a szülők legszélesebb körében komoly bizalmatlanságot ébresztett a fenntartó szándékaival szemben. A szülők közössége veszélyeztetve érzi az iskola értékeit és elszánt ezek védelme érdekében.

5. Az új igazgató szakmai háttere nem ad garanciát az iskola korábbi alapelveinek méltó folytatására.

6. A szülők közössége minden jogszerű eszközt megragad az igazgatóváltás megakadályozására.

(Forrás: Apor Vilmos Iskolaközpont Szülői Munkaközössége, illusztráció: gyor.egyhazmegye.hu)

* * *

A Veres Andrásnak írt levél (kattintásra nagyítható):

apor_puspok.jpg

 

Az apostoli nunciusnak írt levél:

apor_nuncius1.jpgapor_nuncius2.jpgapor_nuncius3.jpgapor_nuncius4.jpg

süti beállítások módosítása