A várandósság 5 csodája
SZEMlélek 2019. június 26.

A várandósság 5 csodája

Számos dolog van, amire a sokadik gyermek várásakor ugyanúgy rácsodálkozik a kismama, mint az első várandóssága során.

varandos_1.jpg

A „más állapotnak” lehetnek kellemetlen velejárói, de mind eltörpülnek azok mellett a csodás pillanatok mellett, amit a szülők átélnek. A sor biztosan folytatható, de az alábbi öt csoda mindenképp bearanyozza a kilenc hónapot, és igazolja, hogy áldott állapotról van szó!

1. Az első ultrahang

A várandósság egyik legemlékezetesebb pillanata az, amikor először látjuk az apró és csodálatos magzatot a képernyőn, sőt, a mai technikának köszönhetően tovább is küldhetjük a felvételt a büszke nagyszülőknek, gratuláló barátoknak. Ma már nem csupán sejtelmes foltok jelennek meg a monitoron, amin a szakember magyarázata ellenére sem sikerül kivenni, mit is látunk. A 3D-s látvány lenyűgöző: hogyan lehet ez a picurka lény máris ennyire tökéletes?

Amikor az édesanya megpillantja a babáját, egyértelmű bizonyítékot nyer arra, hogy nem volt hiábavaló a sok reggeli rosszullét.

Talán ez a legnagyobb dolog, ami valaha történt veled: emberi élet formálódik a testedben!

2. A baba megmozdul

Az új élet mozgása kezdetben alig észlelhető. Megmozdult volna? Vagy csak képzelted? Hamarosan egészen egyértelműen ad jelet arról, hogy nagyon is eleven kis lény fejlődik a méhedben. A gyermek mozgásának érzése igen bensőséges kapcsolatot teremt az anya és gyermeke között, amit eleinte csak ő tapasztalhat. Egy idő múlva mások is érzékelhetik ezt a mozgó életet, ha az anya hasára teszik a kezüket, sőt, később már látszik is, amikor a baba forgolódik, rugdos. Felejthetetlen élmény!

varandossag.jpg

3. A várandós anyák megszépülnek

A várandósság csodálatos hatása, hogy a kismamák szépséget sugároznak. Hormonjaik fontos szerepet játszanak ebben, faggyúmirigyeik is aktívabbá válnak, ami ragyogóvá, tündöklővé teszi őket. A kismamák vérmennyisége 30-50 százalékkal megnövekszik, amitől az arcuk pirospozsgásabb lesz, a ráncaik akár el is tűnhetnek.

4. A csecsemő felismeri az anyja hangját és szagát

Sok anya beszél a magzatához vagy énekel neki. Jól teszi, mivel a magzat a 16. héttől észleli a hangokat, majd tovább fejlődik a hallása. A váratlan vagy hangos zajra összerezzen, a kellemes hangok, főként az édesanyjáé megnyugtatja. A babák az anyjuk szagát is érzik. A 28. hét körül kezdik érezni az illatokat-szagokat, ugyanis

a magzatvíznek nemcsak íze, hanem illata is van.

5. A kismama szíve nagyobb lesz

A gyermeke iránti szeretete megnövelheti az édesanya szívét? Igen, méghozzá szó szerint! Bár nem az érzés teszi ezt, hanem az, hogy a várandósság ideje alatt a szívkamrák fala vastagabbá válik, hogy győzzék a nagyobb vérmennyiség keringetését. A szülés után fokozatosan csökken, majd helyreáll a perctérfogat, azaz a vérmennyiség, amit a szív percenként kipumpál.

Az anyává vált nő szíve azonban már soha nem lesz ugyanaz; kimeríthetetlen szeretet forrásává válik; csodálatos hellyé, ahol a gyerekei mindig menedéket találnak, még akkor is, amikor az évek tovatűnnek.

(Forrás:aleteia.org; fotó: pixabay)

süti beállítások módosítása