Különös ének zeng a tüntetéseken Hong Kongban
SZEMlélek 2019. június 22.

Különös ének zeng a tüntetéseken Hong Kongban

– Zengj alleluját az Úrnak – ez a dal zúg a kiadatási törvénytervezet ellen tiltakozó mozgalomhoz csatlakozók tömegének ajkáról.

zengj_cim.jpg

A franciaországi Taizéi Közösség 1974-ben megalkotott énekét énekli a demonstrálók egy-egy csoportja Hong Kongban. A könnyen énekelhető dal nem véletlenül vált a tiltakozási mozgalom „himnuszává": egyszerűsége és harmóniája megragadó, hamar megtanulható. Magyar fordítás is létezik, sőt, több versszakot is írtak erre a dallamra, sokan azzal a kezdősorral ismerik, hogy "Áldjad én lelkem az Urat". Mivel a Roger Schütz által lassan nyolcvan éve alapított közösség ökumenikus jellegű, ezért dalaik a világ minden táján nemcsak a katolikus vagy református, de minden más keresztény közösség körében is elterjedtek.

A közösségi oldalak tanúsága szerint a demonstrálók angolul éneklik a szerzeményt: „Sing Hallelujah to the Lord”.

A Hong Kongban napokon keresztül tartó, több százezer embert megmozdító tüntetéseket az a törvénytervezet váltotta ki, amely lehetővé tenné gyanúsítottak kiadását Kínának.

Az első sorokban éneklő keresztény csoportok jelenlétével is fémjelzett békés tiltakozássorozat inkább emlékeztet „szabadtéri istentiszteletre”, mégis a hatóságok igyekeznek olyan „szervezett zavargásnak” beállítani, amit a jogrend helyreállítása érdekében "kénytelenek" erőszakkal megfékezni.

zengj_kicsi.jpg

A rendőrségi brutalitásról szóló riasztó jelentések az egyházi csoportokat még inkább arra buzdították, hogy részt vegyenek a békés demonstráción, és felszólították a hatóságokat, hogy állítsák le az erőszakos intézkedéseket.

A keresztény közösség vezetői az elmúlt hetekben erőteljesen felemelték szavukat a témában. Közéjük tartozik Joseph Zen bíboros, Hong Kong emeritus püspöke, Kína éles hangú bírálója.

zengj_pp.jpg

A katolikus főpásztor felszólalt a kiadatási törvény ellen tiltakozó gyűléseken és rendkívüli misére hívta a híveket, melynek során együtt imádkoznak Hong Kongért.

(Forrás: sanghaiist.com; fotó: STR/AFP, facebook)

süti beállítások módosítása