Megdőlt az 1956-os csapadékrekord
SZEMlélek 2019. június 20.

Megdőlt az 1956-os csapadékrekord

Annyi eső esett idén június 19-én, mint még soha, mióta mérik.

eso_2.jpg

Az erre a naptári napra vonatkozó 101,3 milliméteres rekordot július 19-én, 1956-ban mérték Szőlősardón. Most a felhőszakadásokkal kísért zivatarok hatására Fonyódon 117,8 milliméter csapadék gyűlt össze 24 óra leforgása alatt, ezzel pedig új napi rekord született.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint jelenleg is az egész országban vannak érvényben figyelmeztetések felhőszakadás, zivatar miatt. A felhőszakadás veszélye miatt a fővárosban, Pest, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére a másodfokú figyelmeztetést is kiadták.

Csütörtökön és pénteken gyakorlatilag az ország bármely pontján kialakulhat zivatar. A legerőteljesebb zivatartevékenység mindkét nap délután és kora este lesz. Csütörtök és péntek délután leginkább a középső és keleti országrész tűnik érintettnek, péntekre virradó éjjel a Dunántúl északi és középső részén a legnagyobb az esély egy-egy adott helyen zivatarra.

A zivatarokat elsősorban felhőszakadás kíséri, komolyabb, több 10 milliméternyi csapadék inkább a Dunától keletre hullhat. Néhol jégeső és pár perces szélroham szintén előfordulhat.

Mindeközben extrém UV-B-sugárzásra is figyelmeztet a meteorológiai szolgálat.

(Forrás: MTI, illusztráció: rd.com)

süti beállítások módosítása