Újra szentmisét mutatnak be a Notre-Dame falai között
SZEMlélek 2019. június 13.

Újra szentmisét mutatnak be a Notre-Dame falai között

Két hónappal a tűzvész után, június 15-én ünnepi liturgiát tartanak a párizsi katedrális oldalkápolnájában.

notre_dame_ujra.jpg

– Az oltár felszentelésének emléknapján szentmisét celebrálnak a Notre-Dame-ban – közölte a Famille Chrétienne hetilap hasábjain Mgr Patrcik Chauvet, a templom rektora.

A szentmisén Michel Aupetit párizsi érsek mellett hét pap fog koncelebrálni a Notre-Dame egyik sértetlenül maradt oldalkápolnájában. Itt helyezik el a székesegyház sikeresen kimentett, nagy becsben tartott ereklyéit: Jézus töviskoronáját, keresztjének egy darabkáját és az egyik szöget, amivel a keresztre szögezték a római katonák.

A katedrális tetőszerkezetét megsemmisítő tűz óta ez lesz az első liturgikus esemény a templomban. A hetilap szerint a szentmisét megelőzően vesperást imádkoznak a templom előtt, ahonnan képernyőn követhetik a hívek a misét, ha a terület használatához megérkezik a hatóságok engedélye. A szentmisét a francia katolikus televízió (KTO) közvetíti.

notre_dame_ujra_oltar.jpgIllusztráció: Jean-Marie Lustiger bíboros misét mutat be a Notre-Dame-ban.

A június 15-i dátumot nem csak azért választották, mert két hónappal korábban ezen a napon csaptak föl a pusztító lángok, hanem mert 1989-ben június 16-án szentelte föl Jean-Marie Lustiger bíboros, akkori párizsi érsek az új oltárt, s ezt évről évre megünneplik a hívek.

– Nem feledkezhetünk meg arról, hogy a templom kezelője kezelő maradt, a katedrális pedig katedrális maradt – mondta Mgr Chauvet.– Igen fontos jeleznünk a világ számára, hogy a katedrális feladata Isten dicsőségének felmutatása. Még ha aznap az eucharisztát csak szűk körben tudjuk is megünnepelni, mégis ennek a dicsőségnek és kegyelemnek lesz a jele.

Korábban a La Croix-ban Mgr Patrick Chauvet kijelentette: meg kell mutatnunk, hogy a katedrális továbbra is Isten gyöngéd szeretetének a helye a francia fővárosban. Ahogy Jean-Louis Georgelin tábornok mondta: a cél az, hogy a lehető leghamarabb ismét a kultusz helye legyen, hiszen arra szolgál a katedrális!

Az Aleteia portál arról tudósít, hogy a következő napokban a katedrális előtt szentélyt alakítanak ki Szűz Mária tiszteletére, aminek célja, hogy az emberek tudatosíthassák, hogy Mária ott van, elébük lép, hogy fogadja őket – ahogy Mgr Chauvet fogalmazott.

notre_dame_ujra_szobor.jpg

Ez a terv váltotta föl azt a sokáig hangoztatott elképzelést, hogy átmeneti fakápolna épüljön a katedrális előtti téren. A Mária-szentélyben elhelyezik az oszlopon álló Szűzmária-szobor másolatát, ami előtt a zarándokok imádkozhatnak, elmélkedhetnek, és egy pap is az érkezők rendelkezésére fog állni.

(Forrás: Famille Chrétienne, La Croix, Aleteia; fotó: letelegramme.fr, credofunding.fr)

süti beállítások módosítása