Zokon vette az ortodox vezető, hogy a helyiek máshol látnák szívesen az új templomot
SZEMlélek 2019. május 27.

Zokon vette az ortodox vezető, hogy a helyiek máshol látnák szívesen az új templomot

A cári család meggyilkolásához hasonlította Kirill helyi metropolita azt, hogy Jekatyerinburgban tiltakozások akadályozták meg egy templom felépítését a többség által alkalmatlannak tartott helyszínen.

jeka.jpg

Oroszország negyedik legnagyobb városában, a másfél milliós Jekatyerinburgban május 13-tól kezdődően több éjszakán át csaptak össze tüntetők rohamrendőrökkel. A tüntetők az ellen tiltakoznak, hogy zöld közterületen templom épüljön. A bolsevikok által 1930-ban lerombolt Szent Katalin-katedrális újjáépítését a jekatyerinburgi önkormányzat és két helyi nagyvállalkozó szorgalmazza a város megalapításának 300. évfordulójára, amelyet 2023-ban készülnek megünnepelni.

A tiltakozók szerint az ingatlanfejlesztők a nem az eredeti helyszínre újratervezett vallási kegyhely melletti területeken lakó- és üzleti ingatlanokat is fel kívántak húzni. A tüntetők ezért környezetvédelmi, korrupcióellenes és a döntéshozatalban való részvételt követelő jelszavakkal vonultak utcára.

Az ortodox érsek reakciója alapján úgy tűnik, mintha a megmozdulás a templomépítés ellen szólt volna, holott a helyszínválasztást kifogásolta a tömeg.

– Kihívás áll ma az egyház előtt. Ez a kihívás Jekatyerinburgban dörejlett fel. Csakúgy, mint ahogy száz évvel ezelőtt a lövések dördültek el, és királyi mártírok vére folyt – idézte a jekatyerinburgi és verhoturszki érseket az Interfax hírügynökség nyomán az MTI. Kirill metropolita szerint a tüntetők kigúnyolják az ortodox egyház értékeit.

Az erősödő helyi konfliktus láttán május 16-án Putyin egy Kreml-barát mozgalomnak az állami televízió által is közvetített médiafórumán kérdésre válaszolva azt javasolta, hogy az ügyben kérjék ki a helyiek véleményét. Miután a VTsIOM állami közvélemény-kutató intézet megállapította, hogy a felmérésbe bevont jekatyerinburgiak 74 százaléka szerint nem volt szerencsés a templomépítés számára kijelölt hely kiválasztása, Szverdlovszk megye kormányzója felszólította a város polgármesterét, hogy nézzen új helyszín után a projekt számára. A jekatyerinburgi önkormányzat sajtóosztálya hétfőn közölte, hogy a helyi lakosoktól alig egy hét leforgása alatt a város 8200 helyszínre kapott javaslatot. Ezek egy részét szakértői értékelést követően szavazásra fogják bocsátani.

A BBC orosz nyelvű kiadásának összefoglalója szerint jelenleg Oroszország legkevesebb öt városában – Szentpéterváron, Krasznojarszkban, Cseljabinszkban, Uljanovszkban és Nyizsnyij Novgorodban – folyik tiltakozás templomépítési tervek ellen. Kirill pátriárka Strasbourgban kijelentette, hogy az orosz ortodox egyház az elmúlt egy évtized során napi átlagban három új templomot nyitott.

(Forrás: MTI, fotó a tüntetés helyszínéről: asianews.it)

süti beállítások módosítása