Több diákot vettek fel szakgimnáziumba, mint gimnáziumba
SZEMlélek 2019. május 05.

Több diákot vettek fel szakgimnáziumba, mint gimnáziumba

Vonzóvá igyekszik tenni a szakképzést a Minisztérium.

szakmunkas.jpg

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye alapján emelkedni látszik a szakképzés népszerűsége a középiskolások körében. 2019-ben 29 ezer fő alatt maradt a gimnáziumba felvettek száma, miközben a szakgimnáziumokban több mint 31 ezer fiatal tanulhat tovább.

A tavalyi adatokhoz képest nőtt a szakgimnáziumi képzésekbe felvételt nyert tanulók száma. Szeptembertől 31.157 fő kezdheti meg itt a tanulmányait, ami az összes középfokú intézménybe felvételt nyert diák közel 40 százalékát teszi ki. A hagyományos gimnáziumot 36,4 százalék választotta.

A magyar gazdaság versenyképességének további fejlődéséhez még több kiválóan képzett szakemberekre van szükség minden ágazatban. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium el szeretné érni, hogy minden magyar fiatal olyan készségekkel, kompetenciákkal felvértezve kerüljön ki az iskolarendszerből, amik megalapozzák a gazdaság által igényelt képzettségek elsajátítását és az egész életen át tartó tanulást.

A tervek szerint a 2020-ban induló 5 éves technikumi rendszer bevezetésével még vonzóbbá válik a szakképzés, amely úgy teszi majd lehetővé a biztos megélhetést jelentő szakmai bizonyítvány megszerzését, hogy közben egyenes utat nyit a felsőoktatásba is.

(Forrás: MTI/OS; fotó: pxhere)

süti beállítások módosítása