Bézs és ében – fontos gyógyír a világ sebeire
Rab Krisztina 2019. május 03.

Bézs és ében – fontos gyógyír a világ sebeire

Dominique Apollon a kaliforniai Oaklandben él. A Föld 45-ször kerülte meg a Napot úgy, hogy a férfi csak bőrénél világosabb színű sebtapaszt használhatott.

apollon3.jpg

Irigyelhetnénk a problémáját, de a probléma túlnő a sebtapaszon.

Testszínű harisnya, testszínű bugyi és melltartó – mondjuk, ezek pont nem érintik Dominique Apollont, de a sebtapasz bézse az odafigyelés és az empátia hiányának szimbóluma volt eddig számára.

A sebtapaszt egy kétbalkezes háziasszonynak köszönhetjük, akinek férje megelégelte, hogy rengeteg idejét elrabolja felesége sebeinek kötözése. Egy ragasztószalagra egymástól megfelelő távolságra vattapamacsokat rögzített, ezt - hogy ne ragadjon hozzá mindenhez - durva posztócsíkkal borította, így az asszony maga is be tudta "kötözni" sebeit.

apollon11.jpg

A sebtapasz alapvető funkciója a seb védelme – ebből a szempontból édes mindegy, hogy piros vagy hupilila, dínós vagy szívecskés a külső felülete.

Viszont ha bézs, akkor nem véletlenül bézs. Ha bézs, akkor azért bézs, hogy láthatatlan, észrevétlen maradjon. De ha van bézs, akkor lennie kell bronzbarnának és ébenfeketének is!

Dominique Apollon ezért reagált olyan hevesen, amikor végre a bőrszínéhez illeszkedő sebtapaszt talált. A sebtapasz bézsében ugyanis eddig a színhasználatban is megnyilvánuló kirekesztést érzékelte.

apollon.jpg

"Fontos érezni, hogy egy ilyen mindennapos dologban, mint a sebtapasz, mindenkire gondolnak a tervezők és a gyártók. Ez a termék azt üzeni: "látjuk Önt", és ez tudatos cselekedetre ösztönzött másokat. Ez azt jelzi, hogy értékes, figyelemre méltó tagja vagy a társadalomnak."

A rasszizmus ellen küzdő Race Forward szervezet alelnökeként is tevékenykedő Apollon a Twitteren osztotta meg örömét, hozzátéve, hogy talán lesz, aki nevetségesnek találja posztját, de rengeteg kommentelő és a közel 100 ezer megosztás jelezte, megértik érzéseit.

Volt, akinek a bejegyzés "kinyitotta a szemét", mert eddig nem is gondolt arra, hogy a sebtapasz azért bézs színű, hogy passzoljon a bőrszínhez, más gyermekkori élményét osztotta meg, hogy milyen zavarba ejtő helyzetbe került, amikor "bőrszínű" zsírkrétát keresett.

A termék gyártója ugyanakkor örömét fejezte ki, hogy a tweet elindított egy igen értékes párbeszédet.

Dominique Apollonnak észrevehetővé kellett válnia, hogy sebei észrevétlenek lehessenek.

süti beállítások módosítása