Videó: Él, és ismét harcra szólít Al-Baghdadi
SZEMlélek 2019. április 30.

Videó: Él, és ismét harcra szólít Al-Baghdadi

A terroristaszervezet vezére bosszút ígér

abu_al-.jpg

Utoljára egy 2018 augusztusában nyilvánossá tett üzenetet tulajdonítottak Abu Al-Baghdadi dzsihadista vezetőnek, ami cáfolta volna az egy évvel korábban elterjedt hírt, hogy az Iszlám Állam első embere meghalt. Mivel 2014-ben készült az utolsó videó, amin látható volt, csak ezúttal nyert bizonyosságot, hogy Al-Baghdadi életben van.

Most azonban az ISIS olyan 18 perces videót tett közzé a világhálón, amelyen a terroristavezér láthatjuk három fegyveres társaságában. Hosszú szakállal törökülésben ül egy párnán, lassan, szünetekkel beszél és kijelenti, hogy az iszlamista terrorszervezet „bosszút áll” a meggyilkolt tagjaiért, és a Nyugat elleni harc „hosszú csata lesz”.

Elégedetten beszél az utóbbi napok Sri Lanka-i és a Szaúd-arábiai merényleteiről, és ismét a dzsihádra szólítja az Iszlám Állam szimpatizánsait. A vele egy társaságban látható három férfinak megígéri, hogy „ez után a csata után” újabbak következnek majd.

Jean-Charles Brisard, a francia „Terrorizmus-elemző Központ” (Centre d'analyse du terrorisme /CAT/) igazgatója szerint

tévedés lenne azt hinni, hogy a fenyegetettség a kalifátus felszámolásával megszűnik.

A hírcsatornák természetesen csak információk alámondásával ellátott bejátszásokat, vagy hang nélküli részleteket tettek közzé, ilyen az ITT látható is a VOA News közlésében.

A terrorszervezet vezére, Abu Al-Baghdadi 2014-ben, Moszul elfoglalásakor nevezte ki magát minden muszlim vezetőjének. A világ legkeresettebb embere a szakértők szerint Szíriában rejtőzködik.

 (Forrás és fotó  AFP)

süti beállítások módosítása