Vegetáriánus tigris
GundelTakácsGábor 2019. április 29.

Vegetáriánus tigris

A III. Országos Keresztény Vállalkozói Konferencia minden eddiginél nagyobb érdeklődés mellett zajlott a Belvárosi Színházban. Az eseményt ezúttal is a sokszínűség jellemezte: fontos gondolatok, érdekes tapasztalatok, ritkán hallott történetek, zene és sok-sok nevetés az, amit a résztvevők elvihettek magukkal a nap végén.

001_5.jpg

Az előadások sorát dr. Csókay András professzor nyitotta. Elsősorban a személyes hitéről beszélt. Arról, ahogy 42 évesen visszatalált Istenhez. Megosztotta velünk azt, ahogy a hite segítségével megélte és elfogadta 10 éves kisfia halálát. Amit pedig vállalkozóként is elvihettek magukkal a hallgatói az az, hogy szerinte a Krisztusban való hit gazdag lelkivilágot ad, ami záloga a kreativitásnak. Ez az egyik lehetséges értelmezése annak, hogy miért van jelentősége annak, hogy egy vállalkozó keresztény.

010.jpg

A keresztény vállalkozás egyik különösen érdekes példája a Pannonhalmi Apátság. Az elmúlt 25 évben ugyanis fokozatosan fejlődő és erősödő, manapság 600 főt foglalkoztató vállalkozói tevékenységet is folytat a bencés konglomerátum. Erről beszélt Bokros Márk OSB, a főapát gazdasági helyettese és Kormos Gyula kommunikációs vezető.

009_1.jpg

Dr. Baritz Sarolta Laura közgazdász, 1994 óta domonkos nővér. Előadásában a kereszténység és a vállalkozás dilemmájáról beszélt. Szerinte a profitot nem maximalizálni kell, hanem optimalizálni. Amit maximalizálni kell, az a közjó. Nem az anyagi világra kéne épülnie a környezetnek és arra az erkölcsnek, hanem épp fordítva. Az erkölcsnek kéne mindennek az alapjának lennie. Ez lenne az emberközpontú gazdaság. A pénz pedig nem végcél, hanem eszköz. Megfelelően használva és a helyén kezelve a pénz hasznos jó, innen pedig már csak egy lépés az erkölcsi jó.

005_1.jpg

Zaymus Eszter a CitizenGo magyarországi aktivistája madridi székhelyű civil szervezetét mutatta be. Céljuk világszerte az emberi élet és méltóság, a család és a szabadság védelme. A hallgatóság soraiban többen is ültek, akik már tagjai a 60.000 fős magyar online közösségnek.

008.jpg

Pál Feri atya a már ismert lendületes, mondhatni lehengerlő stílusában ezúttal is elgondolkoztatta és megnevettette a hallgatóit. Ezúttal a kiégésről, a munkahely és a család viszonyáról, a helyes időbeosztásról beszélt saját életéből is kiemelve példákat.

Gerendy Zoltán, a BDO képviseletében adózási problémákról beszélt, többek között arról is, hogy adójogi szempontból egyáltalán nem egyszerű dolog adakozni, támogatást adni.

004_1.jpg

Szin János 19 éves korától vállalkozóként luxusban élte az életét. Szerencsejáték gépekkel foglalkozott. Ám egy diagnosztizált agydaganat megváltoztatta életét. Visszanyerte az egészséget, de elvesztette a vagyonát. Eközben azonban megtalálta az istent. Ma boldog ember, családjával Erdélyben él és Máté Bence természetfotós medve leseinek gazdája, ahogy ő mondja: medvepásztor. Erről mesélt személyesen.

003_2.jpg

Radimeczky Géza, az ingatlan.com pénzpiaci üzletágának a vezetője. Szintén a kereszténység és a vállalkozói lét kapcsolatát feszegette. Vajon a keresztény vállalkozó nem olyan-e, mint a vegetáriánus tigris, azaz létezik-e?

006.jpg

Dicsőfi Balázs egykor vállalati felsővezető, ma trainer és coach. 33 évesen érte az elhívás, s ez megváltoztatta az életét. Ma teológus és missziós lelkész, emellett végzi tanácsadói tevékenységét. Többek között arra tanít vállalkozókat, hogy hogyan maradjunk meg tiszták és szeplőtelenek ebben a bűnnel és harácsolással teli világban. Előadását egy közös énekléssel zárta.

Gégény István a SZEMlélek értékmagazint mutatta be és arra hívta a hallgatóságot, hogy kapcsolódjanak be abba a párbeszédbe, közös gondolkodásba, amelyet a SZEMlélek képvisel.

013_1.jpg

Hegyesi Zita a Pure programról mesélt, amelynek támogatásához a jelenlévők segítségét kérte. Ez a program a kamaszkorú lányoknak kínál segítséget, programot, kapaszkodót.

Mikola József a Ments Életet Közhasznú alapítványt mutatta be, amely súlyos, életet veszélyeztető betegségben szenvedő gyermekeknek nyújt segítséget, elsősorban olyban programok szervezésével, amelyek örömet nyújtanak a küzdelmes hétköznapjaikban.

002_4.jpg

A záró előadást Kulcsár Tibor, a Kulcs-Soft Zrt. alapító tulajdonosa tartotta. Ezen a konferencián vallott először nyilvánosan hitéről. Egyben nagyon érdekes kérdéseket feszegetett, például azt, hogy szabad-e egy keresztény vállalkozónak gazdagnak lennie. Azt is elárulta, hogy szerinte egyetlen igazi üzleti könyv van: Salamon példabeszédei. Kulcsár Tiborral hamarosan hosszabb interjút is olvashatnak a SZEMlélek értékmagazinban.

007_1.jpg

A konferencia ismét sikerrel zárult, a növekvő érdeklődés pedig azt jelenti, hogy jövőre is lesz. Hiszen vegetáriánus tigrisek biztosan nincsenek, keresztény vállalkozók viszont egyre többen vannak.

A konferencia szervezője a marketingkivitelezéssel foglalkozó Kreatív Kontroll Kft. Az előadások videófelvételei elérhetőek a keresztenyvallalkozo.hu oldalon.

süti beállítások módosítása