Mária keresztnevűek mentették meg a XVI. századi templomot
Madocsai Bea 2019. április 28.

Mária keresztnevűek mentették meg a XVI. századi templomot

Máriának hívnak? Számítunk rád! Így szólt a különleges felhívás, és működött.

marie_templom_1.jpg

A Mária keresztnevet mintegy 900 ezren viselik Franciaországban. Sőt, egy kis középkori település neve is ez: Marie, Alpes-Maritimes megyében, Nizzától hatvan kilométerre. A 104 lakosú városkának számos műemlék épülete van, köztük a Saint-Pons templom, ami tatarozásra szorult. A polgármester, Gérard Steppel osztott-szorzott: a munkálatok költsége 150 ezer euró (kb. 46 millió forint), ennek 54 %-át finanszírozza a megye és a régió. De honnan gyűjtse össze a hiányzó 46%-ot?

Az ötletet a település neve adta. Múlt év nyarán a polgármester Marie (Mária) nevű honfitársaihoz fordult segítségért. Őket kérte, hogy adományukkal támogassák a templom felújítását.

eglise-saint-pons-restaurecc81e.jpg

A kezdeményezés minden várakozást felülmúló sikerrel járt. – 7000 euró összegyűjtésében reménykedtünk, és már a nyolcszorosánál, 56.935 eurónál járunk – újságolta örömmel a polgármester.

Az 1300 adakozó között nem is csak franciák voltak, hanem belga és cseh Mária nevűek is. A támogatóktól gyakran érkezett levél a polgármesterhez néhány személyes sorral.

Az egyik levélíró a néhány évvel ezelőtt elhunyt lánya emlékére küldött adományt, akit Marie-nak hívtak. Volt olyan kisnyugdíjas, aki nehéz anyagi helyzete ellenére mindenképp szeretett volna hozzájárulni a templom renoválásához, csakúgy, mint az a kislány, aki megszólítva érezte magát, mert a keresztneve Marie.

marie_templom_2.jpg

A polgármester gondosan gyűjtötte ezeket a leveleket, melyeket a munkálatok befejeztével elvitt a templomba, a legszebbeket ki is állítják, így mondva köszönetet a nagylelkű adakozóknak.

(Forrás és fotók: Aleteia)

süti beállítások módosítása