A keresztény erkölcs romlásának jele: a kritikus újságírás hiánya
LaborcziDóra 2019. április 27.

A keresztény erkölcs romlásának jele: a kritikus újságírás hiánya

– Mindenféle gyűlöletbeszéd ellentmond a keresztény elveknek, ezért szembe kell szállnunk vele – hangsúlyozta Anders Gadegaard dán evangélikus esperes a „Miért vagyunk ennyire dühösek?” című áprilisi konferencián, Helsinkiben.

fake.jpg

– Ha meg szeretnénk próbálni megérteni, mi az igaz és mi a hamis a világban, annyit kell tennünk, hogy Jézus önfeláldozó szeretetét odafordítjuk azok felé, akikhez senki nem fordul oda – emelte ki a koppenhágai katedrális esperese, az európai keresztény kommunikációs szakemberekből álló World Association of Christian Communication (WACC) és a Conference of European Churches (CEC) találkozóján. Gadegaard azt is hangsúlyozta, hogy mindenféle gyűlöletbeszéd ellentmond a keresztény elveknek, ezért szembe kell szállnunk vele.

A dán lelkész az igaz hírek és a független újságírás szükségessége mellett érvelt. – Az elmúlt évek szavai a fake news és a post-truth voltak, ami jól leírja a helyzet súlyosságát, és mindent el kell követnünk azért, hogy a kritikus és független újságírás megmaradhasson. Előadásában aztán ezen állítás teológiai megalapozottságát fejtette ki.

Krisztus legyen az igazság egyedüli kritériuma

– Mindannyian az Isten területén vagyunk – mondta Gadegaard, aki itt egy dán kifejezésre utalt („in the field of God”), amely olyan helyzetet jelöl, amikor valaki tehetetlen zavarban van és csak felülről számíthat segítségre. – A házasságon kívül, szegénységben született, betlehemi gyermek, akinek személyében az igazság pontosan oda jött el közénk, az Úr területére, a Betlehem melletti bárányok mezejére. Ez az igazság számunkra: Jézus önfeláldozó szeretete. Ezért keresztényként újra és újra azt a kérdést kell feltennünk: mindaz, amit olvasunk, látunk a hírekben, vajon összeegyeztethető-e ezzel az üzenettel? Jézus az, aki felnőttként azt mondta: „Én vagyok az igazság. Ő az, aki gyűlöletet és megvetést tapasztalt, aki szegénységet vállalt és szembe találta magát a hatalommal, ő az akit, elárultak, hamis vádakkal illettek, bebörtönöztek, megkínoztak és megöltek. Az igazságnak nincs más kritériuma számunkra, mint Krisztus: az, ahogyan született, élt és meghalt – emlékeztetett Gadegaard.

– A kritikus és független újságírás gyakorlata csak azokban az országokban virágozhat, amelyek a valódi keresztény értékek mellett kötelezték el magukat – emelte ki.

Mindezt pedig arra alapozta, hogy csak ezeken a területeken lehet elég erős a keresztény szolidaritás, a közös felelősség tudata – amely például az adófizetési szokásokban ölt testet –, és a kritikus attitűd. – A keresztény társadalmi etika a leginkább a kritikus kérdéseket feltenni képes újságírásban és a civilek bátorságában érhető tetten, hiszen a keresztényeknek világszerte Jézus példáján keresztül mind kritikus hozzáállással, mind bátorsággal szükséges rendelkezniük.

Krisztus szavai, cselekedetei és példái az igazság kritériumaként lehetővé tették a keresztény értékek mellett elkötelezett társadalmak számára, hogy „igazán kritikus” intézményeket és médiát hozzanak létre az uralkodó politikai elit ellenőrzésére. Az ombudsman eszméje a nyugati protestáns hagyományokban gyökerezik. A keresztény alapokon nyugvó társadalmak vívmánya az emberi méltóság és az emberi jogok is és ezek azok a keresztény társadalmi-etikai vívmányok, amelyek, bár nem tökéletesek, a legjobban működnek ma is.

– Azokban a társadalmakban, ahol azt állítják, hogy építenek a keresztény értékekre, de nem teszik lehetővé a kritikus újságírást vagy megvásárolják az újságírókat, a keresztény erkölcs romlásának tanúi lehetünk – hangsúlyozta az előadó.

Álhírek, álteológia

A dán lelkész ezek után a „fake news” mintájára a „fake theology” fogalmát vezette be, amely nagy egyetértésre talált a hallgatóság soraiban is. – Legalább akkora párbeszédet kellene kapni az igazság kérdésének a teológiában, amekkorát az álhíreknek köszönhetően az újságírás területén kap – hangsúlyozta. – Minden fundamentalista teológia hamis, mert lemond a kritikus gondolkodásról, sőt, hitetlenségnek bélyegzi azt. A hamis teológia pedig tetten érhető minden olyan állításban, amely úgy véli, hogy „Isten tevékenysége egyértelműen megfejthető a világban” – mondta Gadegaard. Ez szerinte nyilvánvalóvá válik azokon a vezetőkön keresztül is, akik azt állítják, hogy Isten akaratának ügynökei. – Amikor George W. Bush az Isten nevében megszállta Irakot, az fake teológia volt. A nacionalista teológia, amelyik a világot a jó és igaz „magunkra” és a bűnös „őkre” osztja fel, hamis. A keresztény teológia ugyanis nem lehet nacionalista. Természetesen, szükségünk van egyéni és nemzeti identitásra is, ahogyan én is büszke dán vagyok! De ez nem akadályozhat meg abban, hogy felfedezzünk és megértsünk mások személyes és nemzeti identitását.

Az egyháznak folyamatosan meg kell újulnia, képessé kell válnia az igazság keresésére, felismerésére és védelmezésére, és nem csak az álhírekkel, de a könnyű megoldási javaslatokkal, a világot mi és ők harcára felosztó álteológiákkal szemben is.

– Mindennek megfékezésére a kritikus újságírás lehet az elsődleges eszköz, és ehhez kapcsolódóan az a kritikus és gazdag keresztény teológiai hagyomány, amelynek ismerete a vallási közösségek egészséges működéséhez szükséges – foglalta össze a dán esperes.

(Nyitókép forrása: MTI)

süti beállítások módosítása