Nyár lesz, mire stabilizálják a Notre-Dame épületét
SZEMlélek 2019. április 26.

Nyár lesz, mire stabilizálják a Notre-Dame épületét

Jelentős megerősítésre szorul a párizsi katedrális megrongálódott épületszerkezete, mielőtt nekilátnának az építmény felújításának megkezdéséhez.

nd002.jpg

A Le Figaro beszámolója szerint el kell távolítani a törmeléket, miközben folyik a nyomozás, ernyőt kell építeni a részben beszakadt tetőzet fölé, le kell szerelni az üvegablakokat, hogy megkönnyítsék a gerendák felszerelését a boltívek alá és fölé.

Az állapotfelmérés ezen elengedhetetlen szakasza a nyár előtt nem fejeződik be. – Még mindig a biztosításnál és a javak védelménél tartunk, legalább négy hónap kell – mondta egy sajtóértekezleten Frédéric Letoffé, a történelmi műemlékek restaurálásában részt vevő mintegy 200 vállalatot tömörítő szervezet (GMH) elnöke. A munkák kezdeti fázisában jelenleg 80 ember vesz részt éjjel-nappal.

A Notre-Dame épületének megóvása során először az ernyőt helyezik el, amely a műemléket védi az időjárási viszontagságoktól. Ez a közeli napokban fejeződik be. Utána kezdődik a hosszú, rendkívül aprólékos munka. Ennek a szerkezetnek kell megakadályoznia az omlásokat, amelyeknek a veszélyétől most is tartanak. Egy ideig fennmarad az ideiglenes védő gerendázat, mert ennek a segítségével érik el a boltíveket is a szükséges munkákhoz. mindeközben az erre szakosodott kézművesek több mint 1000 négyzetméternyi üvegablakot bontanak le.

A jövő héten kezdődik a több tonnányi törmelék eltávolítása, amelyet alaposan átvizsgálnak a tűz okának megállítására indított rendőrségi vizsgálat során. Csak ezután kezdődik meg a Philippe Villeneuve építész vezette állapotfelmérés.

– Nem tudni, milyen szerkezeti állapotban vannak a boltívek, a tűz és az oltáshoz használt víz miatt – mutatott rá Frédéric Letoffé, aki kissé optimistább, mint a tűz másnapján, amikor 10-15 évre becsülte a helyreállítás idejét. Ma már úgy látja, hogy a határidők rövidebbek is lehetnek, ha megkönnyítik a szükséges közigazgatási eljárásokat, amire mindenképpen szükség van, ha tartani akarják az Emmanuel Macron elnök által kijelölt öt évet.

(Forrás: MTI)

süti beállítások módosítása