Új elnöke lesz Ukrajnának
SZEMlélek 2019. április 22.

Új elnöke lesz Ukrajnának

A pontos adatokra még várni kell, de az eredmény végleges.

zelenszkij_1.jpg

Bár a szavazatok összeszámlálása még folyik, Volodimir Zelenszkij humorista-producer jelölt győzelme megkérdőjelezhetetlen.

A kora reggeli részeredmények szerint az országban egyedül a nyugat-ukrajnai Lviv megyében áll Petro Porosenko az élen - ahol a voksok 63,9 százalékát szerezte meg, míg ellenfele 33,31 százalékot -, az összes többi megyében Zelenszkij vezet. Ezen kívül külföldön kapott a hivatalban lévő elnök több szavazatot (53,82 százalék), mint Zelenszkij (44,75 százalék).

A választás napján este tíz órakor közzétett végleges exit poll eredmény alapján Zelenszkij a szavazatok 73 százalékát, Porosenko a 25,5 százalékát kapta.

Petro Porosenko az előzetes eredmények megjelenését követően elismerte vereségét, és gratulált utódjának.

2014-ben olyan országot vettem át, melyben Putyin hordái portyáztak. Nincs még egy ország, amely ilyen kihívásokkal nézett volna szembe, mint mi akkor – emlékezett vissza a leköszönő elnök.

Zelenszkij köszönetet mondott mindenkinek, aki hozzájárult a sikeréhez.

Habár még hivatalosan nem vagyok elnök, de mint Ukrajna állampolgára a volt Szovjetunió összes polgárának mondhatom: nézzetek csak ránk, minden lehetséges! Hála Istennek. – tette hozzá Zelenszkij.

Jevhenyij Radcsenko, a Központi Választási Bizottság helyettes vezetője vasárnap éjjel tartott sajtótájékoztatóján eredményesnek minősítette az elnökválasztást. Kiemelte, hogy a második fordulóban ugyanúgy 62 százalék körüli volt a részvételi arány, mint az első fordulóban.

 (Forrás: MTI; fotó: ma7.sk)

süti beállítások módosítása