Így gyilkoljuk egymás lelkét a cinizmussal
SZEMlélek 2019. április 17.

Így gyilkoljuk egymás lelkét a cinizmussal

Bántó megjegyzéseket tenni mindenki tud, ám ez senkinek nem használ.

adobestock_142212108.jpg

– Rossz az a híd, ami rövidebb, mint a két part közötti folyómeder! Építsünk inkább jól járható hidakat egymáshoz. Irtsuk ki a szótárunkból a csípős megjegyzéseket, a lassan ölő szavakat – javasolja írásában Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató.

A szakértő szerint a kontár kritika épp olyan haszontalan, mint egy túl rövidre sikeredett híd. Az egyik legveszélyesebb területe a cinizmus. Mivel kifejezetten cinikus társadalomban élünk, szinte már észre sem vesszük, ha mi is azzá válunk.

Mi a cinizmus? Közönyös, gúnyos, értékeket nem tisztelő kétkedés.

Minden kritika fáj, mert az idegrendszerünk bántalmazásnak érzékeli. A cinizmus csak fölfokozza ezt az érzést. Nehéz elviselni, amikor a kudarcunkból éppen viccet csinálnak, és még nem is sírhatunk, hiszen mindenki nevet. Alapszabállyá kellene tehát tennünk, hogy negatív dolgokkal viccelődni tilos.Sajnos legtöbbször ezt nem érezzük ilyen parancsolóan, sőt, észre sem vesszük a cinikus beszólásainkat.

Pedig sokan egész életükben fájó szívvel hordozzák magukban a szüleik, az óvónőjük, a tanáraik cinikus megjegyzéseit.

Csak azzal az érett személyiséggel szemben engedhetnénk meg magunknak egy-egy tréfás kritikát, akit igazán jól ismerünk, és akivel szeretjük egymást. Vele is csak akkor, ha éppen nem fáradt.

Negatív dolgokkal tehát ne vicceljünk, és a cinizmus a nevelésben mindenkor tilos!

A cinikus megjegyzések különösen kamaszkorban hatnak nagy erővel, hiszen a fiatalok ilyenkor az egész világot úgy figyelik, mintha minden csak róluk szólna. Számukra nem létezik jelentéktelen megjegyzés vagy véletlen hangsúly. Mindig találva érzik magukat. A cinizmus méreg a még képlékeny, bizonytalan személyiség számára.

Ismét a lényeg: építsünk inkább jól járható hidakat egymáshoz. Irtsuk ki a szótárunkból a csípős megjegyzéseket, a lassan ölő szavakat! A kutatók szerint egy jó szokás beépüléséhez 21 nap szükséges. Ha találva érezzük magunkat, ideje mielőbb elkezdeni az "edzést".

(Forrás: Magyar Kurír)

süti beállítások módosítása