Egyszerűbben elszámoltathatóak lesznek a püspökök
SZEMlélek 2019. április 12.

Egyszerűbben elszámoltathatóak lesznek a püspökök

A Vatikán egy olyan pápai dokumentumon dolgozik, amely lehetővé teszi a katolikusok számára a szexuális bántalmazás vagy annak során elkövetett gondatlansággal gyanúsított püspökök bejelentését.

e47c99fdea3a0c10aec4ea505d716f19_xl.jpg

Az idei évben ez már a második hivatalos kijelentése Ferenc pápának a globális szexuális bántalmazások okozta válságról.

Az elsőt még a múlt hónapban tartott gyermekvédelmi konferencián mondta ki, amikor kötelezővé tette a gyermekek szexuális bántalmazásának bejelentését a Vatikánban és annak összes diplomáciai képviseletén.

A szexuális bántalmazás áldozatai és támogatóik már régóta kérték a püspökök könnyebb elszámoltathatóságát  a gyülekezetek számára a gazdasági visszaélésekkel gyanúsítottak miatt is.

Az egyház hitelességét Írország, Chile, Ausztrália, Franciaország, az Egyesült Államok, Lengyelország, Németország és más országok bántalmazási botrányai rontották, ezeken a helyeken több milliárd dollárt fizettek az áldozatoknak és plébániákat voltak kénytelenek bezáratni.

Sok nemzeti egyháznak van kidolgozott eljárási rendje a hívők számára, hogy a papok a kiskorúak vagy a sérülékeny felnőttek irányába elkövetett szexuális bántalmazását jelenthessék. Ha azonban egy püspök keveredik gyanúba, vagy gondatlanság merül fel a személyével kapcsolatban, arra az esetre még nincs megfelelő eljárás.

A dokumentum jelenlegi tervezete az Egyesült Államokban a püspökök által javasolt, hozzáférhető és felhasználóbarát jelentések létrehozásáról szóló javaslatokat tartalmazza.

A tervezet egy olyan alap létrehozását kéri, amely fedezi az eljárások és vizsgálatok költségeit. Ha az egyházmegye egy szegény országban van, akkor a költségeket a Vatikán azon részlege is felvállalhatja, amely a püspökök vizsgálatáért felelős.

A tervezetben az is szerepel, hogy laikusokat is vonjanak be az eljárási rendbe, hiszen a püspökségek nem tudják önmagukat ellenőrizni – szükség van egyházon kívüli személyekre is.

(Forrás: reuters.com)

süti beállítások módosítása