Magyar tervezésű és gyártású új buszokat adnak át
SZEMlélek 2019. április 12.

Magyar tervezésű és gyártású új buszokat adnak át

Ma adja át az Inter Traction Electrics Kft. a Debrecenben készre szerelt ötven Mercedes-Benz Conecto Next Generation városi szóló autóbuszból álló flotta utolsó darabjait a Volán Buszpark Kft. képviselőinek.

busz.jpg

Reform névre keresztelt buszokat magyar mérnökök tervezték különféle beszállítók alkatrészeiből. Ezek között van a Mercedes-Benz, amely önjáró alvázat biztosít több méretben és kiszerelésben. Az alváz tartalmazza a motort, az erőátviteli berendezéseket, a futóművet, a féket és a kormányművet.

A Reform márkájú buszokon ehhez hozzátartoznak még a Mercedes-Benznél megszokott járműbiztonsági és menetstabilizációs rendszerek, mint például a vezető éberségét figyelő, a sávelhagyásra figyelmeztető vagy a vészfékező automatikák. Az alvázra Debrecenben épül rá a karosszéria, az ablaküvegek, a padló, a belső borítások, az ülések, a kapaszkodók, a csomagtartók, a fűtés-hűtés, a világítás, az utastájékoztatás, az önműködő ajtók, összesen több száz tétel. A sofőrsegéd elektronikák mellett legalább ugyanannyi informatikai eszközt fejlesztettek ki az utastájékoztatás érdekében, valamint fedélzeti diagnosztikai és kontroll­eszközöket, amelyek üzemelési, működési adatokat szolgáltatva teszik lehetővé a járművek távoli ellenőrzését. A hazai hozzáadott érték meghaladja a termék árának 60 százalékát.

A modell az orrán viseli a Mercedes-csillagot, ezzel a gyártó a saját gyártmányaival egyenértékűnek ismeri el a magyar változatot. Így az itt készült termékekre érvényes a Mercedes-Benz garanciája, képesek javítani bármely márkaszervizükben, biztosított az alkatrész-utánpótlás, részesülnek a későbbi fejlesztésekben.

Az első körben évente 300 busz gyártását tűzték ki maguk elé az ITK-nál, de ha kész lesz az új gyáruk, akár évi 1000-1200 busz is készülhet majd.

(Forrás: Magyar Nemzet)

süti beállítások módosítása