Sipos Zoltán: Áldás van ezen a munkán
Gégény István 2019. április 08.

Sipos Zoltán: Áldás van ezen a munkán

Sokféle konferenciát szerveznek Magyarországon, a vállalkozókat ezernyi ilyen program csábítja. Ezt az április végén tartandó eseményt mégis kiemelten, jó szívvel ajánljuk a döntéshozók figyelmébe. A főszervezővel beszélgettünk.

siposzoltan.jpg

– Honnan jött az ötlet, hogy kifejezetten keresztény vállalkozóknak – avagy a vállalkozói szférának kifejezetten keresztény értékrendű – konferenciát szervezz?
– A világnézet és a személyes hit egy személy létazonosságának integráns része. Ha valaki valóban keresztény hitű, az nem kizárólag vasárnapi magatartásában, esetleg néhány szertartásban mutatkozik meg, hanem valóban megváltoztat az életében mindent. A Krisztusra adott igenlő válasz lényegileg transzformálja az embert: már nem én élek, hanem Krisztus él énbennem. Ha ez igaz, akkor a keresztény ember napi életdöntéseiben is átviláglik a Megváltó szándéka. Ha figyelek a lelkiismeretembe írt sugalmazásra, akkor már egy ebéd vagy egy hobbi sem lehet független többé attól, hogy én keresztény vagyok. Ha ez a személyes hit megváltoztat mindent, akkor bizonyosan rendkívül fontos szerepet kellene, hogy kapjon a munkámban, amellyel életem jelentős részét töltöm.

Vállalkozóként a kereszténységünk nemcsak ajándék, de kihívás is: a lelki iránymutatások néha talán kevésnek tűnnek olyasféle helyzetekben, mikor a jogszabályokról, az adórendszerről vagy a munkás jogos béréről van szó. Mi fér bele? Nem csupán törvényileg, hanem etikailag: mégis mennyire és hogyan jelenjen meg a kereszténység az alvállalkozók kiválasztásában vagy a munkatársak bérének megállapításában?

Ezek valós kérdések egy vállalkozó mindennapjaiban, és válaszokat talán a legjobban egymás között, elmélkedve és közösen kutatva találunk. Nem találtam olyan helyet, ahol ezekre a dilemmákra választ kapnék, s közben olyanok között lehetek, akikkel van két közös pontunk: krisztushitűek és egyben üzletemberek is vagyunk.

– Az eddigi érdeklődés egyértelműen mutatja, hogy ebben a konferenciákban gazdag országban jelentős igény van erre a rendezvényre. Mi lehet szerinted a siker titka?
– Minden sutaságunk ellenére valósult meg az első évben a teltházas rendezvény. Az ember nem tudja nem észrevenni, hogy áldás van ezen a munkán. Ezt abban is éreztük, hogy a résztvevők milyen türelemmel és örömmel viselték az első alkalom hibáit. Tanulva ezekből a rendezvényen például már biztosítunk étkezést, bár így a jegyárakat nem tudtuk többé alacsonyan tartani. Ez igazából nem is szempont, most már igyekszünk keresztény célokat és alapítványokat támogatni a befolyt összegből, és persze illő ellátást és helyszínt biztosítani. Remek keresztény és vállalkozói kezdeményezések vannak, de ezek általában az egyházi kebelen belül, sokszor a piaci viszonyoktól nem tépve-űzve valósulnak meg. Én piaci vállalkozó vagyok, sem egyházi, sem állami támogatást nem kértem és nem kaptam a rendezvényhez, az saját költséggel és kockázattal született meg. Ez szükséges volt, mert ezáltal üzleti és stratégiai tervezés előzi meg a jegyeladási kampányokat – a piacról töltjük meg a rendezvényt, így olyanokhoz is eljutunk, akik egyébként nem járnak keresztény vállalkozói rendezvényekre. Ez sokkal nagyobb érdeklődői kört jelent, amit vissza is igazoltak az elmúlt évek teltházas eseményei.

– Van-e valamilyen központi üzenet, átfogó cél, amit át akarsz adni szervezőként, amit el szeretnél érni ezzel a rendezvénnyel?
– Nagy veszélynek tartom, hogy a vállalkozásba kezdő keresztényt a siker néha fenyegeti. Amikor megérik a vállalkozás gyümölcse, a növekvő eredményekkel együtt növő vagyon olykor szinte lelki terhet hagyhat a vállalkozón: mit kellene tennem a több pénzzel, nagyobb hatalommal?

Mit szól Krisztus ahhoz, hogy gazdag szeretnék lenni? Bűn az, ha nekem több van, és mennyit kell ebből megosztanom a közösséggel? Olyan súlyos kérdések ezek, melyek az egyre leterheltebb vállalkozót mélyen nyomasztják, és sokan a hitüktől is eltávolodhatnak, mikor azt látják, már-már bűnösnek nevezik őket, ha sikerük van.

Szerintem óriási potenciál van a keresztény gazdaságetikában és nagyon fontos, parlagon hagyott terület a keresztény hitű vállalkozók összefogása sajátságos célok mentén. Egymás között leszünk mi mind, akik úton vagyunk: egyesével egyikünk sem képviselheti a kereszténységet, ahogyan nem egyes emberek képviselik a tipikus vállalkozót sem. De ekkora, több százas tömegben mégis megmutatjuk, hogy az igyekezetünk a vállalatvezetés során nem ellentétes a Biblia tanításával, mi nem szeretnénk kint rekedni, az ünnepélyre ugyanúgy meghívást kaptunk és fölöltjük rá a menyegzős ruhánkat.

– A keresztény körökben szokott árszinthez képest akár borsosnak is nevezhető a belépő díja. Miért éri meg ezt az összeget bárkinek kifizetnie?
– Visszatérő kritika, hogy miért drága a rendezvény – sőt az is, hogy miért van egyáltalán jegyár. Ezeket a kritikákat sosem vállalkozók fogalmazzák meg. A jegyár tükrözi a szándékunkat, hogy a rendezvényre csak működő vállalkozások delegáljanak tagokat. Az első évben az alacsony jegyár vegyes közönséget hozott be, így drasztikusan emeltünk a korábbi ötezer forintos (önköltség alatti) jegyárról az átlagosan 29 ezer forintos árra. Ez lehetőséget ad étel-ital szolgáltatására, nívós rendezvényhelyszínre, megfelelő színpadtechnikára, illetve mintegy kétmillió forint értékben keresztény célok, kiadványok és alapítványok támogatására is. A magasabb jegyár professzionális előadói gárdát és a külföldről érkező előadók esetében útiköltséget és szálláshelyet is biztosít, szóval minden szempontból indokolt. Bár egészen pontos számot a rendezvény után tudok majd én is, de várhatóan jegyenként 2700 forint körül lesz a szervezői árrés, melyet szívesen fölajánlunk jótékonyságra, ha valaki szerint szervezőként erre nem vagyunk jogosultak. Ilyen kérés még nem érkezett.

SZÉLES MARGÓ ISTENNEK

Az alábbi képre kattintva Gundel Takács Gábor beszámolója olvasható a tavalyi Országos Keresztény Vállalkozói Konferenciáról.

kerkonf2.jpg

– Úgy tűnik, az ár olyannyira nem akadály, hogy immár új, nagyobb helyszínen rendezitek a harmadik alkalmat. Ezen a változáson túl milyen más meglepetésre számíthatnak azok, akik részt vettek a korábbi hasonló konferenciákon?
– Az évek során vagy a menedzsmentelméletből volt kicsit több, vagy a lelkiségi előadásokból, de a tökéletes hangsúlyt talán idén sikerült megtalálni. Nem tudok más vállalkozói konferenciáról, melyen közösen imádkozik több mint háromszáz vállalkozó, tavaly ez is megtörtént Böjte Csaba testvér előadása alatt. Minden évben egy tudós előadásával kezdjük az alkalmakat, volt már nálunk asztrofizikus és onkológus, aki megvallotta a hitét a tudomány tükrében is – idén dr. Csókay András idegsebész indítja az eseményt, aki egyébként épp a napokban lett Budapest díszpolgára.

Korábbi előadónk miniszter lett a rendezvény utáni napokban, szóval viccesen azt is mondhatjuk, hogy előadóink karrierútjai kifürkészhetetlenek. Idén is tartogatunk meglepetés előadásokat, szeretnénk hasznos célokra is fölhívni a közönség figyelmét amellett, hogy tanulunk valamit az üzletünkről és a személyes istenkapcsolatunkról is.

– Aki még nem volt jelent ilyen rendezvényen, annak miért ajánlanád, hogy ne hagyja ki az április végi alkalmat?
– Aki érzett már elhívást, hogy más keresztény vállalkozók között töltsön el egy kis időt és töltődjék föl, az éppen olyan, mint mi: több mint 400-an leszünk április 25-én egy színházteremben azért, mert oda hívott minket valami. Nem egy flancos reklámkampány vagy jól megfogalmazott marketingüzenetek: azért megyünk oda, mert Krisztus nevében gyűlünk össze, és ez a mindenkit vonzó személy üzleti példaképünk is.

Beszélgetőtárs: Gégény István

süti beállítások módosítása