Megtalálták Csaba testvér afrikai hasonmását
SZEMlélek 2019. március 25.

Megtalálták Csaba testvér afrikai hasonmását

Egy szegény sorsú gyermekeket és családjaikat felkaroló ferences lett a világ a legjobb tanára. Egymillió dollár a jutalma, amit szét fog osztani.

peter.jpg

Egy kenyai falu tanára, Peter Tabichi nyerte el idén a pedagógusok Nobel-díjaként emlegetett Global Teacher Prize-t, amelyet március 24-én adtak át Dubajban.

Köszönő beszédében Tabichi felidézte, hogy 11 éves volt, amikor édesanyja meghalt, testvérével együtt édesapja nevelte, aki általános iskolai tanár volt. Megköszönte a hallgatóság soraiban ülő apjának, hogy keresztény értékekre tanította, majd felszólította a színpadra, és a közönség ovációja közepette átadta neki a díjat.

– Afrika tudósokat, mérnököket, vállalkozókat fog adni a világnak, akik híresek lesznek és a nevüket mindenhol ismerni fogják – mondta.

peter2.jpg

A díj egymillió dollárral (mintegy 280 millió forint) jár. A ferences tanár elmondta, hogy a pénzt iskolája felszerelésére fordítja, aminek még könyvtára sincs. – Visszaadom a társadalomnak, mert engem papként ellátnak élelemmel, ruhával, mindennel. Nagyszerű ez a pillanat, hiszen a társadalomnak lesz ebből haszna, a társadalom fog ebből profitálni. A diákjaimnak köszönhetem, hogy itt vagyok. Ez nagy lehetőség nekik – mondta Tabichi.

A díjazott úgy véli, ez az elismerés nem a pénzről szól. A diákjai szinte mindannyian nagyon hátrányos helyzetű családokból származnak. Sok köztük az árva, aki elvesztette szüleit.

(Forrás: MTI, fotók: povonews.com, globalteacherprize.org)

süti beállítások módosítása