Az új-zélandi vérengzés túlélője megbocsát felesége gyilkosának
SZEMlélek 2019. március 21.

Az új-zélandi vérengzés túlélője megbocsát felesége gyilkosának

– Még mindig szeretlek – ezt üzente egy kerekesszékes muszlim hívő, aki Christchurch Al Noor mecsetében túlélte a mészárlást, de a feleségét megölték.

szemle1.jpg

– Szeretném ezt az üzenetet átadni a személynek, aki ezt csinálta, vagy olyan barátjának, aki így gondolkodik: még mindig szeretlek – mondta 59 éves Farhid Ahmed a Reuters-nek adott interjúban.

– Nem értek egyet azzal, amit tettél… rossz döntést hoztál, rossz irányba mentél, de hinni akarok benned. Hogy nagy hely van még a szívedben – üzente az elkövetőnek.

Ahmed, aki tolószékben él, mióta elütötte egy autó, az Al Noor mecsetben volt a lövöldözés idején. – Abban a pillanatban két felismerésem volt. Az egyik, hogy lőnek ránk, és a másik, hogy valószínűleg ez az utolsó napom az életben. Mert ebben a helyzetben, kerekesszékkel, lehetetlennek tűnt kijutni a mecsetből – emlékezett vissza érzéseire.

De a gyilkos nem lépett be a kamrába, ahol Ahmed volt, így el tudott menekülni a parkolóba, ahol egy autó mögül nézte végig  a mészárlást, a mecset ellenkező oldalán, mint ahol a felesége tartózkodott.

– Az emberek sikoltoztak és rohantak, hogy kijussanak... Amikor kiértek, pánikba estek, némelyikük véres volt és bicegett – idézte fel a szörnyű pillanatokat.

Mikor a fegyveres egy másik mecsetben folytatta a tombolást, Ahmed visszatért az épületbe.

– Hihetetlen volt – fogalmazott. – A jobb oldalon, általában ott, ahol imádkozom, sok volt a holttest. A sebesültek sikoltoztak. Vigasztaltam őket, amíg a rendőrség meg nem érkezett.

– Akkor még nem tudtam, hogy a feleségem holtteste a másik kapunál van...

A lövöldözés után zavartság lett úrrá, a város a tragédiával lett elfoglalva. Ugyanakkor szolidaritást is éreznek az áldozatok, így Ahmed is, aki a megbocsátás mellett tett hitet.

– Ha van esélyem rá, találkozni akarok vele – mondta a fegyveresről. – Meg akarom ölelni, és azt mondani: „Megbocsátottam”. Azt akarom mondani, hogy ha van anyja, őt is meg akarom ölelni, és elmondani neki, hogy pontosan úgy fogom kezelni, mintha a saját nagynénim lenne... Ezt az üzenetet akarom átadni.

A teljes cikk ide kattintva olvasható.

(Forrás és kép: Reuters)

süti beállítások módosítása