Ma van a Down-szindróma világnapja
SZEMlélek 2019. március 21.

Ma van a Down-szindróma világnapja

Ma ünnepeljük a Down-szindróma világnapját (World Down Syndrome Day).

down5.jpg


A dátum, 03. 21. a betegség mögött álló, három példányban jelenlevő 21. kromoszómára utal. A Down-szindróma a leggyakoribb veleszületett kromoszóma rendellenesség, melynek kialakulása véletlenszerű: nem befolyásolják sem a fogantatás előtti, sem a terhesség alatti történések és szülés után sem fejlődik ki.

Az első világnapot Svájcban tartották 2006-ban. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára: növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet. Ezen a napon jellemzően olyan események zajlanak, amelyek felhívják a figyelmet a Down-szindrómások emberi jogainak tiszteletben tartására, támogatja önképviseletüket és döntési szabadságukat.

Ma, a Down-szindróma világnapján tartja a Down Alapítvány az első hazai Valueable díjátadó ünnepséget. Az eseményen az Erasmus+ program keretében megvalósuló ValueAble Hálózat első két hazai vendéglátó partnerének adják át a ValueAble védjegyet. A két foglalkoztató Down-szindrómás munkavállalók alkalmazásával ismeri el teljesítményüket, támogatja függetlenségüket, társadalmi integrációjukat, és járul hozzá életminőségük javulásához.

(Forrás: downalapitvany.hu, fotó: evangelicalsforsocialaction.org)

süti beállítások módosítása