Egy menekült akadályozta meg a további vérengzést Új-Zélandon
SZEMlélek 2019. március 17.

Egy menekült akadályozta meg a további vérengzést Új-Zélandon

A helyi muszlim vezető szerint sokkal több halálos áldozata lenne a támadásnak, ha a bátor férfi nem vonja magára a bevándorlásellenes elkövető figyelmét.

aziz.jpg

Félszázra nőtt a Christchurch városában elkövetett terrorcselekmény áldozatainak száma. Az AP híradása szerint lehetne ez a borzasztó szám jóval magasabb is, ha nem avatkozik közbe a helyszínen a 48 éves Abdul Aziz. A férfi négy gyermeke a Linwood-i mecsetben imádkozott számos társával együtt, amikor a magát bevándorlásellenesnek és rasszistának nevező 28 éves támadó odaért és lövöldözni kezdett.

Az Afganisztánból menekültként Ausztráliába érkezett családapa először azt hitte, valamilyen felfegyverzett hatósági személy érkezett a mecsethez. Amikor azonban a támadó lőni kezdett ártatlanokra, megértette, mi a szörnyű valóság.

Aziznál nem volt fegyver, mégis megpróbálta megzavarni a gyilkost. Egy bankkártya-leolvasó eszköz akadt a kezébe, azt vágta hozzá a támadóhoz, ezzel megzavarta. A szemtanúk beszámolója szerint ekkor amolyan macska-egér harc vette kezdetét: a fegyveres elhagyta a mecsetet és a fegyvertelen férfit vette célba. A bátor férfi autók mögé bújt, ám miután nem találta el őt a gyilkos, saját autójához ment, valószínűleg másik fegyverért. Ekkor Abdul Aziz talált egy eldobott üres fegyvert, azzal betörte a támadó járművének ablakát, aki ezt követően elhajtott a helyszínről. Később rendőrök tartóztatták fel, így zárult a borzalmas cselekménysorozat.

Latef Abibi, a helyi muszlim közösség vezetője meg van róla győződve, hogy sokkal magasabb lenne a halálos áldozatok száma, ha Abdul Aziz nem lép közbe. A hős édesapa úgy gondolja, bárki más ugyanezt tette volna az ő helyében.

– Őszintén úgy gondolom, ez nem nekem köszönhető: Isten volt, aki megmentette a túlélők életét – nyilatkozta az afgán menekült.

(Forrás: AP)

süti beállítások módosítása