Láthatatlan vérontás
SZEMlélek 2019. január 29.

Láthatatlan vérontás

Több mint 85 ezer megerőszakolt nőt és gyermeket gyógyítottak már meg Denis Mukwege kórházában, de napról napra nő azok száma, akiket testileg és lelkileg nyomorítanak meg a kongói fegyveresek. A kiégés határán álló orvos nem adja fel, amíg segíthet másokon. Munkássága pedig nemcsak a műtőasztalig tart, hanem ad reményt országa következő generációi számára.

denis-mukwege-foto-torleif-svensson-1.jpg

A háború sújtotta Kongói Demokratikus Köztársaságban dolgozó orvos életét a megtört női testek és lelkek gyógyításának szenteli.

A boldogságomat mások boldogságában találom meg. Ha fel tudok emelni egy lelket, akkor én magam is boldog lehetek.

Pályafutását gyermekorvosként kezdte, ám látva a kongói nők szülés során szerzett súlyos sérüléseit nőgyógyásznak tanult tovább Franciaországban. Hazatérését követően 1999-ben alapította meg a Panzi Kórházat, ahol a helyieknek szeretett volna biztonságos körülményeket biztosítani a szüléshez, ám már az első páciensnél kiderült, hogy nem csak egy egyszerű szülészetként fog működni az intézmény. Naponta lépnek be a fegyveresek által különös kegyetlenséggel megerőszakolt nők az ajtón, sokan több száz kilométerről érkezve, hogy fizikai és pszichológiai gyógyulást kapjanak a Panziban. De még így is csak a töredékük jut el a Bukavuban létesített kórházba: többségük inkább otthon marad, mert szégyellik férjük és családjuk előtt, ami történt velük.

- Nincsenek szavaim, hogy leírjam és elmagyarázzam a szemem előtt zajló brutalitást - fakadt ki országát jellemző helyzetről a Nobel-békedíjjal kitüntetett orvos.

 Az ötgyerekes orvos ma is 18 órát tölt a Panziban, és bár egyre több fiatal orvosnak adja át tudását, naponta tízszer lép be a műtőbe. Akkor is operált, amikor Oslóban bejelentették, hogy a háborús helyzetekben elkövetett szexuális erőszak elleni erőfeszítéseiért Nobel-békedíjat kap az Iszlám Állam által elrabolt Nadia Muraddal együtt, írja a 24.hu.

Denis Mukwege munkásságáról és Kongóban zajló borzalmakról, kiút lehetőségeiről a 24.hu cikkében olvashatnak tovább.

süti beállítások módosítása