A katolikus egyház támogatja, a magyar kormány nem. Mi az?
SZEMlélek 2018. december 13.

A katolikus egyház támogatja, a magyar kormány nem. Mi az?

164 ország egyetért vele, hazánk vezetői másként látják. Az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Bizottsága (COMECE) elnöki nyilatkozatát közöljük.

ensz.jpg

A marokkói Marrákesben elfogadták az ENSZ globális migrációs megállapodását 164 ország támogatásával. A magyar kormány nem vett részt a konferencián, mivel az egyezményt Magyarország érdekével ellentétesnek tartja. A katolikus egyház támogatja a megállapodást, az erről szóló nyilatkozatot Tóth Pál, az Új Európa blog szerzőjének fordításában adjuk közre, a fordító hozzájárulásával.

A közlemény eredeti formájában ide kattintva olvasható, a magyar változat itt érhető el.

„A veletek lakó idegen olyan legyen számotokra, mint a közületek való, és szeresd úgy, mint saját magadat, hiszen ti is idegenek voltatok Egyiptom földjén. Én vagyok az Úr, a ti Istenetek” (Lev 19,33-34).

Ferenc pápát követve az európai katolikus egyház ismételten hangsúlyozza, hogy közös felelősségünk „befogadni, védelmezni, támogatni és integrálni a migránsokat és menekülteket” társadalmainkban. Ők nem statisztikai adatok vagy trendek, hanem “mindenekelőtt olyan személyek, akiknek arcuk, nevük és egyéni történeteik vannak”, és megérdemlik, hogy az emberi méltóságuknak és alapvető jogaiknak megfelelően kezeljük őket.

Az EU és a tagállamok bel- és külpolitikáját ebben a tekintetben is az emberi személy központi szerepének, valódi szükségleteinek és a közös jólétnek elve kell hogy vezérelje. Minthogy küszöbön áll az ENSZ átfogó migrációs és menekültügyi egyezményének az elfogadása, Ferenc pápa szavaival szeretnénk arra ösztönözni a nemzetek politikai vezetőit, hogy “felelősséggel vegyenek részt a nemzetközi migráció globális kezelésében az igazságosság, a szolidaritás és az együttérzés értékei alapján”.

December 11-én a marokkói Marrákesben aláírják az ENSZ Globális Megállapodását a Migrációról, amely széleskörű és körültekintő tárgyalások gyümölcse, és amely hangsúlyozza a kiindulási, tranzit és érkezési országokban a hatóságok és a társadalom közös felelősségét abban, hogy a bevándorlást megfelelő keretbe foglalja és szabályozza az összes érintett emberi személy és közösség javát szem előtt tartva. A megállapodás célja az, hogy biztosítsa a migráns személyek és a befogadó társadalmak biztonságát és védelmét legális migrációs utak megnyitásával, hogy így elejét vegye az emberkereskedelmek, a haláleseteket követelő tengeri átkeléseknek, a családok szétesésének és az erőszaknak.

A Szentszék korábbi felhívásaira hivatkozva a COMECE arra hívja az Európai Unió tagállamait, hogy használják ezt a globális megállapodást az emberiesség kifejezéseként az emberiség közös javára.

Jean-Claude Hollerich S.J.
Luxemburg érseke, a COMECE elnöke

 

adomanybanner_600.jpg

süti beállítások módosítása